Nederlander eet te veel suiker
“Jaarlijks eet een Nederlander gemiddeld meer dan 10.000 suikerklontjes. Ruim driekwart van de toegevoegde suikers eten we thuis. Nu we door corona noodgedwongen meer in huis zijn, is het moeilijker om zoete verleidingen te weerstaan. Dat is begrijpelijk, maar een gezonde leefstijl is nu belangrijker dan ooit.” Volgens algemeen directeur Hanneke Dessing van het Diabetes Fonds is in de strijd tegen diabetes type 2 aandacht voor een gezonde leefstijl onverminderd belangrijk.
Nationale Suiker Challenge
Met de Nationale Suiker Challenge ( 8 t/m 14 juni 2020) wil het Diabetes fonds mensen bewegen om 7 dagen gezond eten en drinken zonder suiker. De deelnemers krijgen hulp via een magazine met 132 pagina’s aan lekkere recepten en tips. Meedoen is niet alleen goed voor de gezondheid, maar helpt ook bij het kwijtraken van de ‘coronakilo’s’ en levert mensen letterlijk en figuurlijk positieve energie op. Volgens advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mag je dagelijks maximaal 12,5 suikerklontjes (vrouwen) of 15 suikerklontjes (mannen) aan vrije suikers consumeren.
Promoten van gezonde voeding
Met de Nationale Suiker Challenge wil het Diabetes Fonds ook de voedselindustrie en de politiek wijzen op hun rol en constructief meehelpen door oplossingen aan te dragen. Veel mensen willen wel gezonder eten, maar zij weten vaak niet hoe zij dit moeten doen. Producten in supermarkten bevatten onnodig veel suiker en het gezonde aanbod is beperkt. Samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijven is dan ook noodzakelijk. Tijdens het kick off-ontbijt is gesproken met leden van de Tweede Kamer, dr. Maartje Poelman van de leerstoel groep Consumptie en Gezonde Leefstijl aan de Wageningen Universiteit en Michelle Eykelenboom, promovendus aan de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam over maatregelen om een gezonde keuze te stimuleren, zoals een verbod op kortingsacties op suikerrijke dranken. Ook het promoten van een gezonde voedselomgeving en producten, en de suikertaks kwamen aan bod.
Suikertaks op suikerrijke dranken?
Een van de interventies om suikerinname aanzienlijk te beperken is de invoering van een suikertaks op suikerrijke dranken. Uit een recent gepubliceerd onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam onder een representatieve steekproef van Nederlandse volwassenen blijkt dat meer dan 80 procent van de ondervraagden denkt dat suikerhoudende dranken bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Dit is niet gek, want suikerrijke dranken zijn de grootste bijdrager aan de Nederlandse suikerconsumptie. Nederlandse volwassenen drinken wekelijks bijna twee liter frisdrank. Dit is gelijk aan 53 suikerklontjes. Michelle Eykelenboom, promovendus Preventie en Volksgezondheid, afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam zegt over het onderzoek; “Ruim de helft van de ondervraagde Nederlanders is voor een extra belasting op suikerhoudende dranken, mits de opbrengst wordt ingezet voor publieke gezondheid