gezond eten stimuleren

Onderzoek hoe gezond eten te stimuleren

Meer groenten en minder vlees eten

De meeste mensen in Nederland eten minder groenten en fruit dan aanbevolen. In maart 2016 werd de dagelijkse aanbeveling verhoogd van 200 gram naar 250 gram per dag. De inname van de meeste mensen voldoet echter niet eens aan de oude aanbeveling. Hoe kunnen de voedingspatronen van mensen gezonder en duurzamer worden gemaakt? De publiek-private samenwerking (PPS) Food Value Impact, bestaande uit negentien kennisinstellingen, bedrijven en non-profitorganisaties, heeft zich ten doel gesteld om inzicht te verkrijgen in interventies die leiden tot gezondere en duurzamere voedselkeuzes. Gezondheid en duurzaamheid gaan vaak hand in hand. Door minder vlees of vis aan te bieden, profiteert het milieu van een kleinere CO2-voetafdruk en minder gebruik van water.

Mensen helpen bij een gezonde keuze

“We weten uit veel onderzoeken dat consumenten wel degelijk gezond wil eten. Maar gezond eten is niet gemakkelijk. Mensen komen door de omgeving vaak in de verleiding om ongezonde dingen te consumeren. Ze hebben hulp nodig bij het maken van de juiste keuzes “, vertelt Marieke Meeusen, onderzoeker bij Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen University & Research. Het project bestaat uit drie delen. De ene gaat over thuisbezorgen van boodschappen. Dit project bevindt zich nog in een vroeg stadium en er zijn nog geen resultaten. De tweede gaat over het verhogen van de groenteconsumptie in de werkomgeving. Deze studie is ook nog in behandeling, maar er kan al worden geconcludeerd dat het presenteren van plantaardige snacks tijdens vergaderingen mensen kan helpen meer groente te eten. Het derde project gaat over de out of home markt.

Out of home markt

gezonde portobello burgerMeer groente aanbieden in restaurants is ook een mogelijkheid om gezonder te gaan eten. De dagelijkse consumptie van groenten en fruit kan worden verhoogd tot 113% als de maaltijden op een aantrekkelijke manier worden gepresenteerd. “Het plaatsen van een grote stapel slabladeren op een sandwich of op een bord is duidelijk niet de oplossing”, stelt Meeusen. “Het gaat erom om meer aandacht te besteden aan de groenten. Je moet met greens spelen. Je moet een kleurrijk gerecht presenteren met veel verschillende groenten, een verscheidenheid in textuur en smaak. Dat levert een compleet andere ervaring op. Afgezien van meer groenten bevatten de gerechten minder dierlijke eiwitten. De restaurantgasten aten tot 13% minder vlees of vis.

De waardering van de gasten van het restaurant voor de gerechten met meer groenten was hetzelfde of beter dan voorheen. In de studies wisten de gasten niet dat zij aan het onderzoek deelnamen totdat hun mening werd gevraagd. In een kleinere pilot werden de klanten van tevoren gevraagd of ze de reguliere maaltijd wilden of de variëteit met meer groenten en minder vlees of vis. Een derde van de proefpersonen koos voor een gezondere optie.

Het aanbieden van meer groenten en minder vlees of vis leidt alleen tot een hogere inname als de consumenten ze daadwerkelijk opeten. Het onderzoek toonde aan dat de hoeveelheid verspilling van de maaltijden in nieuwe stijl vergelijkbaar was met de reguliere gerechten.

Marketing in health, food, beauty en wellness

Ik ben er van overtuigd dat een gezonde leefstijl ervoor kan zorgen dat er bespaard kan worden op de kosten van de zorg, dat mentaal welbevinden en wellness stress kan verminderen en dat een mooi uiterlijk alles te maken heeft met gezond leven en gezonde voeding. Ik verwacht dan ook dat deze vakgebieden in de toekomst naar elkaar toe zullen groeien en dat een holistische aanpak zoals positieve gezondheid zeer succesvol kan zijn.

Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw praktijk en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Als jij gezondere gerechten ook professioneler op de (lokale) kaart wil zetten door marketingaanpak op maat, dan help ik je graag. Vul de quickscan in dan neem ik contact met je op.