gezonde voeding rimpels

Effect van gezonde voeding op rimpels bewezen

Effect gezonde voeding op rimpels bewezen

Arts-onderzoeker Selma Mekić van de afdeling dermatologie in het Erasmus MC onderzocht het verband tussen voedingspatronen en rimpels in een studie onder 2753 Rotterdamse 50-plussers. Een gezond voedingspatroon, met veel fruit en groenten lijkt ervoor te zorgen dat vrouwen minder rimpels in het gezicht ontwikkelen. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD), een invloedrijk wetenschappelijk tijdschrift in de dermatologie. Met deze bevindingen wordt opnieuw bevestigd dat gezonde voeding invloed heeft op verouderingsprocessen in het lichaam. In 2011 voerde ik zelf een literatuurstudie uit naar de invloed van voeding op het uiterlijk, mijn bevindingen vind je op www.beautyfood.org. Op basis daarvan schreef ik in 2011 het boek Eet je Mooi in 28 dagen.

Verschil in rimpels van mannen en vrouwen

Mekić onderzocht het verband tussen voedingspatronen en rimpels van 1140 mannen en 1613 vrouwen uit het ERGO-onderzoek, een langlopend bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord. Omdat uit eerder onderzoek al bekend was dat bij mannen andere factoren bijdragen aan rimpels dan bij vrouwen, werden beide groepen in de studie apart onderzocht. De deelnemers vulden een vragenlijst in waarbij ze aangeven hoeveel gram groenten, fruit, vlees, vis, brood, melk, snoep, alcohol en nog veel meer producten ze gedurende een maand aten. Daaruit zijn voedingspatronen berekend. Tevens werden 3D foto’s gemaakt van het gelaat en werd met een computerprogramma het percentage rimpels vastgesteld.

“Scoorden deelnemers hoog op gezonde voeding als fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol en hielden ze zich dus goed aan de Nederlandse richtlijnen voor gezonde voeding, dan nam het percentage rimpels significant af. Maar alleen bij vrouwen. Bij mannen die gezond eten zien we geen verschil ten opzichte van mannen met een ongezond voedingspatroon”, constateert Mekić, die de gegevens onder andere statistisch corrigeerde voor leeftijd, roken en blootstelling aan UV-straling, bekende veroorzakers van huidveroudering.

Opvallend was bovendien dat vrouwen die het gezond veronderstelde mediterrane dieet volgen –veel groeten, fruit, weinig vlees, veel vis, olijfolie én een dagelijks glas wijn- níet significant minder rimpels hebben. “Het lijkt erop dat de alcohol het effect van de gezonde voeding tenietdoet, als het gaat om rimpelvorming.  We hebben met name gekeken naar voedingspatronen en minder naar losse voedingsgroepen. Je eet immers niet alleen fruit en groente, maar ook andere producten. Deze groepen kunnen elkaar in rimpelvorming versterken of juist remmen”.

effect van gezonde voeding op de huidGezonde voeding heeft meer voordelen dan het vertragen van rimpels

“Vrouwen die er langer jong willen uit zien hebben nu, naast niet roken en bescherming tegen de zon, nog een aangrijpingspunt om rimpels te vertragen. Tegelijkertijd heeft een gezonder voedingspatroon belangrijke effecten in de preventie van welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten”, aldus Mekić. “Twee vliegen in een klap.”

Marketing in health, food, beauty en wellness

Ik ben er van overtuigd dat een gezonde leefstijl ervoor kan zorgen dat er bespaard kan worden op de kosten van de zorg, dat mentaal welbevinden en wellness stress kan verminderen en dat een mooi uiterlijk alles te maken heeft met gezond leven. Ik verwacht dan ook dat deze vakgebieden in de toekomst naar elkaar toe zullen groeien en dat een holistische aanpak zoals positieve gezondheid zeer succesvol kan zijn.

Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw praktijk en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.