Hoe Nederlanders bewust voor gezonde voeding kiezen

Uit de resultaten van de Healthy Lifestyle Monitor blijkt dat 82% van de Nederlanders dagelijks bewuste voedingskeuzes maakt. De Nederlanders die bewust letten op gezonde voeding doen dit vooral voor hun gezondheid (48%). Enerzijds geven ze aan gezond te willen blijven, anderzijds willen ze gezonder leven en daarmee gezond oud worden. Daarnaast geeft een vijfde (20%) aan dat ze gezond eten en drinken om hun gewicht op peil te houden of juist af te vallen. Opvallend is dat slechts 1% aangeeft gezond te eten en drinken uit gewoonte of voor een goed gevoel.

Waar letten Nederlanders op als ze voor gezonde voeding kiezen?

De Nederlanders die dagelijks bewuste voedingskeuzes maken, letten voornamelijk op het eten van voldoende groente (46%) en fruit (44%). In mindere mate let men op inname van suiker (33%) en vet (22%). Bewuste keuzes die met drinken te maken hebben, zoals voldoende water (19%), geen frisdrank (17%) en minder alcohol (10%), worden minder genoemd.

hoe gezonde voeding kiezen

 

Hoe ouder, hoe bewuster

Hoe ouder Nederlanders zijn, hoe bewuster ze omgaan met hun voeding. Van de 50-plussers eet en drinkt 86% bewust, vergeleken met 75% van de 18- tot 34-jarigen en 80% van de 35- tot 49-jarigen. Nederlanders die bewust letten op gezond eten en drinken zijn relatief vaker vrouw of ouder dan 50 jaar. Zo let 87% van de vrouwen bewust op voeding, tegenover driekwart van de mannen (76%).

De resultaten komen uit de Healthy Lifestyle Monitor, een grootschalig onderzoek naar sport, gezonde voeding, supplementen en gezondheidsmonitoring in Nederland. In het onderzoek zijn 5.051 respondenten van 18 jaar en ouder ondervraagd, representatief voor de Nederlandse bevolking.