corona risico afvallen

Corona-risico’s zijn voor Nederlanders aanleiding om af te vallen

Corona-patiënten en overgewicht

Van de corona-patiënten die op een IC zijn behandeld, had 77 procent overgewicht. Overgewicht geeft 44 procent meer kans te overlijden aan corona. Bij ernstige obesitas loopt dit percentage op tot bijna tachtig procent. De berichten dat corona-patiënten met overgewicht vaker op de IC belanden en een hoger overlijdensrisico hebben, zijn voor veertig procent van de Nederlanders aanleiding om af te vallen. Bijna dertig procent is nu bezig om af te vallen of al afgevallen. Ruim tien procent is vast van plan nu werk te maken van het aanpakken van hun overgewicht. Dit blijkt uit een onderzoek van Happy Weight. Meer vrouwen (44%) dan mannen (36%) willen vanwege corona afvallen.

Relatie corona en gewicht

“Het is de tweede keer dat we een onderzoek hebben gedaan naar de relatie tussen corona en gewicht. In vergelijking met ons eerste onderzoek zijn veel mensen nu nog weer zwaarder geworden”, vertelt Van Eck die voor Happy Weight leefstijlprogramma’s ontwikkelt. Het eerste onderzoek werd in april gehouden, een maand na de invoering van de intelligente lockdown. “De helft van alle Nederlanders is sinds het uitbreken van de coronacrisis aangekomen. Dat was in april zo en is nu nog steeds zo. Het aantal kilo’s per persoon is wel toegenomen. Destijds was bijvoorbeeld 3,5 procent van de mensen drie tot vijf kilo aangekomen. Ondertussen is dat percentage doorgestegen naar tien procent. En waar in april 1,2 procent meer dan vijf kilo was aangekomen, ligt dat percentage nu op vier procent.”

Meeste mensen willen zelfstandig afvallen

In het onderzoek is gevraagd wat mensen doen om af te vallen. Zeventig procent gaat zelfstandig de strijd met de kilo’s aan door minder te eten en/of meer te bewegen. Ook worden de sportschool, dieetboek, diëtist en cursusprogramma genoemd. “Voor een blijvend gezond gewicht is het belangrijk het gedrag te veranderen. Het is niet makkelijk om dat zelf te doen”, nuanceert Van Eck de voornemens. “Positief is in ieder geval dat de coronarisico’s voor veel mensen een wake-up call zijn om iets aan hun overgewicht te doen.”

Inspelen op deze veranderingen

Er zijn veel mensen die nu bereid zijn om af te vallen. Voor de diëtist, voedingsdeskundige, leefstijlcoach of personal trainer is dit een mooi moment om zich te laten zien  en klanten te werven.  Zorg ervoor dat je nu online goed zichtbaar bent en laat zien dat je de consument kunt begeleiden bij het bereiken van een gezond gewicht. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.