Groente en fruit btw-vrij maken om gezond eten te stimuleren?
Momenteel wordt er 6% btw berekend op groente, fruit en andere voeding. Het nieuwe kabinet wil de BTW op alle voeding ophogen naar 9%. Ondertussen eten 6 op de 7 Nederlanders onvoldoende groente. Hetzelfde percentage eet onvoldoende fruit. Daarom is consumentenorganisatie foodwatch een e-mailactie gestart gericht op de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Christen Unie waarin zij worden opgeroepen om groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij. Eerder spraken wetenschappers en patiëntenorganisaties al hun grote zorgen uit over de kabinetsplannen rond de btw.
Gezond eten stimuleren
Driekwart van het supermarktaanbod bestaat uit sterk bewerkt fabrieksvoedsel, ofwel ultra-processed foods. Groente (+50%) en fruit (+41%) zijn sinds 2000 fors duurder geworden. Snoepgoed is amper in prijs gestegen en suiker zelfs in prijs gedaald (-18%). Van de Nederlandse bevolking heeft 43% overgewicht, en 12% obesitas. Per week komen er 1.200 mensen met suikerziekte bij in Nederland. 6 op de 7 volwassenen eet onvoldoende groente. Eenzelfde aantal eet onvoldoende fruit. Bij kinderen is die situatie niet beter, eerder slechter. De cijfers zijn duidelijk: er is urgent actie nodig. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij.
Al jaren roept de overheid dat de gezonde keuze makkelijker moet worden gemaakt. Maar zij komt amper verder dan wat voorlichtingsprojecten. De overheid hoort een actief voedselbeleid te voeren om gezond eten makkelijker en aantrekkelijker te maken. De overheid vertrouwt echter op zelfregulering van de voedingsindustrie. Dit terwijl minister Schippers erkent dat de stappen van de industrie slechts ‘matig ambitieus’ zijn en ‘achterlopen op de planning’, mede gebaseerd op gelijkluidende conclusies van het RIVM.
Btw-vrije groente en fruit
foodwatch wil dat het kabinet een actief voedselbeleid gaat voeren. Zo moet de btw op groente en fruit worden afgeschaft. Dit moet leiden tot een gezonder voedingspatroon, gezondere mensen en uiteindelijk minder hard stijgende zorgkosten. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Europese Commissie bepleiten het stimuleren van groente en fruit met prijsmaatregelen. In recente discussies over btw-vrije groente en fruit verschuilt het huidige demissionaire kabinet zich echter achter de EU-belastingregels om dit niet te doen: het zou niet mogelijk zijn (pg17). Dit is slechts de halve waarheid: diverse andere EU-landen hanteren op basis van historische rechten wel verschillende btw-tarieven, ook onder de 5%. Daarnaast zijn er wettige mogelijkheden voor derogatie (ontheffing). Ook de komende herziening van het btw-stelsel in de EU biedt aanvullende kansen. Zeker gezien de steun van de WHO en de Europese Commissie voor een gezond prijsbeleid van lidstaten, zou btw-vrije groente en fruit op draagvlak en een soepele opstelling moeten kunnen rekenen. foodwatch vindt dat de overheid moet zorgen dat een appel uiteindelijk minder kost dan een donut, zeker ook omdat zij deze situatie zelf heeft gecreëerd. Hoogleraar Jaap Seidell zegt hierover: “Er zijn door middel van landbouwsubsidies, prijsmaatregelen en andere zaken gunstige omstandigheden gecreëerd voor de productie en verkoop van vlees, zuivel en fastfood. Dit heeft geresulteerd in een ongezonde voedselomgeving, waarin een ongezonde keuze verschrikkelijk goedkoop is geworden. De overheid heeft een wettelijke taak om de burger hiertegen te beschermen.”
Klanten werven met een gerichte marketingaanpak
Hoe kun je als diëtist, voedingsdeskundige, leefstijlcoach of personal trainer bijdragen aan een gezondere leefstijl en gezonde voeding van de consument? Hoe kijk jij naar de preventieve werking van positieve gezondheid en de ontwikkelingen in de voedingsbranche?
Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw praktijk en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.
Speciaal voor professionals met een eigen praktijk hebben we hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Samen bedenken we hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken en hoe je daarvoor jouw website en social media in kunt zetten. Als we dit goed doen hebben we voor dit plan maar 1 A4 nodig. Vervolgens leer ik je de fijne kneepjes van mijn vak om jou te helpen om je praktijk meer bekendheid te geven en meer nieuwe klanten te werven. Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen praktijk.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!