Trends en ontwikkelingen in de cosmeticabranche

De komende jaren gaat er veel veranderen in de cosmeticabranche.  Cosmetica wordt niet alleen meer via traditionele kanalen (drogist, parfumerie) verkocht, maar ook warenhuizen, conceptstores, schoonheidssalons en privéklinieken verkopen cosmetica. Daarnaast is er een sterke groei in de verkoop van cosmetica online.

Veranderende schoonheidsidealen

In het verleden waren het de luxe mode- en cosmeticamerken die zelf de beautytrends bepaalden. Zij ‘dicteerden’ of de wenkbrauwen dik of dun moesten zijn, of we glanzende of matte lipstick moesten gebruiken. Het schoonheidsideaal werd vaak gerelateerd aan Hollywoodsterren of BN’ers. Veel cosmeticamerken beloofden in hun reclame-uitingen via massamedia de mooiste resultaten zoals “Weg met al je rimpels in 10 dagen” of   “10 jaar jonger door gebruik van deze laser crème”, Veel vrouwen zijn teleurgesteld in deze beloftes, ze geloven de reclames van de cosmetica-industrie niet meer.  Als je nu echt resultaten wil bereiken dan zijn botox of een cosmetische ingreep betere alternatieven.

Daarnaast laten vrouwen van nu zich niet meer door de cosmeticabranche voorschrijven wat wel of niet mooi is. Ze gebruiken cosmetica niet langer meer om een compleet ander beeld van zichzelf te creëren, maar om hun goede eigenschappen te accentueren en daarmee de beste versie van zichzelf te laten zien.  Het plaatje van de perfecte vrouw bij reclame boodschappen is al lang niet geloofwaardig meer als je vrouwen wil bereiken en echt aan wil spreken. Ook de oudere consument vindt er ‘jong uitzien’ niet het belangrijkste wat er is, maar wil vooral vitaal ouder worden.

Voor ruim 2/3 van de consumenten en voor meer dan 80% van de vrouwen zijn het versterken van zelfvertrouwen en kwaliteit van leven dé redenen om cosmetica te kopen en te gebruiken.  Tieners willen graag dat anderen hen aardig vinden en dat ze vrienden worden, persoonlijke verzorging biedt ze hierbij meer zekerheid.

Influencers zijn de nieuwe sterren van de cosmeticabranche

Er komen steeds meer influencers op het gebied van beauty en health. Van sommige namen heb je misschien nog nooit gehoord, anderen zijn wereldberoemd. De Nederlandse Nikki de Jager uit Uden is inmiddels uitgegroeid tot een wereldberoemde make-up artist met 14,1 miljoen volgers op Instagram. Niet gek dus dat ze door make-upmerken wereldwijd regelmatig wordt uitgenodigd om mee te denken over hun nieuwe producten. Ook de wijze waarop Kylie Jenner cosmetica verkoopt aan millennials is nieuw en ze verdient er miljoenen mee.

Ook in Nederland zijn er heel wat Influencers die je kunnen helpen om je cosmeticamerk onder de aandacht te brengen. Als je een social mediacampagne wil ontwikkelen waarbij je deze Influencers inzet (en niet de hoofdprijs wil betalen) denk ik graag met je mee.

Duurzaamheid wordt de norm

Consumenten willen dat ook cosmeticabedrijven hun verantwoordelijkheid nemen als het om het milieu gaat en dat ze kleur bekennen: voor welke culturele waarden en ethische normen staan ze? Hoe gaan cosmeticabedrijven om met natuurlijke bronnen, dragen ze bij aan de plastic soep in oceanen en hoe helpen ze om klimaatverandering tegen te gaan? Het is niet meer voldoende om alleen geld te geven aan liefdadigheidsinstellingen en aan esthetische kwesties. Meer dan ooit is het noodzakelijk dat initiatieven verder gaan dan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een mooi voorbeeld hiervan is een duurzame schoonheidssalon.

Duurzaamheid zou onderdeel moeten zijn van de totale bedrijfsstrategie en niet slechts een loze reclamekreet. Beloftes en claims met onvoldoende bewijskracht hebben een averechts effect, je moet als bedrijf geloofwaardig zijn. Hetzelfde geldt voor microplastics: je kunt niet alleen claimen dat je producten geen rotzooi bevatten, je moet écht weten wat erin zit anders kom je ongeloofwaardig over.

Structurele veranderingen in de distributiekanalen van cosmetica

Vanaf ongeveer 2012 heeft de cosmeticamarkt te maken met een verschuiving van aankopen van het meer traditionele kanaal (supermarkt, drogist, parfumerie) naar lifestylewinkels, modewinkels en met name online en budgetstores (low end retail). De health- en beautybranche, waaronder cosmetica valt, hoort tot de top 5 branches met de grootste online bestedingen en groeit sterk.

Opvallend is dat groothandels / importeurs die in Nederland aan retail leveren (drogist, warenhuizen, supermarkten) de afgelopen jaren in toenemende mate zijn gaan samenwerken met fabrikanten van professionele salonmerken.   Door de overname krijgen deze groothandels / distributeurs toegang tot nieuwe markten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld bestaande of nieuwe cosmetica merken via de professionele schoonheidsbranche gaan of ze kunnen salonmerken aan het retailkanaal gaan verkopen. Daardoor kan het cosmeticalandschap in Nederland ingrijpend veranderen.

Steeds meer cosmeticamerken

Het aanbod van cosmeticamerken in Nederland groeit. Via internet zijn er verschillende buitenlandse cult- en niche cosmeticamerken te koop en ook parfumerieën en warenhuizen bieden hun assortiment online aan.  In een concurrerende markt als de cosmeticamarkt is het belangrijk dat je je weet te onderscheiden van andere cosmeticamerken.  Zorg dat je je markt kent, je doelgroep kent en weet op welke manier je deze bereikt en met hen communiceert.

Holistische aanpak

Ik ben er van overtuigd dat uiterlijke schoonheid alles te maken heeft met gezond leven en gezonde voeding, en dat mentaal welbevinden en wellness stress kan verminderen.  Ik verwacht dan ook dat deze vakgebieden in de toekomst naar elkaar toe zullen groeien en dat een holistische aanpak zoals positieve gezondheid zeer succesvol kan zijn. Want als je lichaam en geest in balans zijn en je letterlijk goed in je vel zit dan voel je je niet alleen veel beter, maar dan zie je er ook beter uit.   Ik denk dat cosmetica hierin ook een rol kan spelen.

Marketing in de cosmeticabranche?

Ben je op zoek naar een frisse blik op de trends en ontwikkelingen in de cosmeticabranche of ben je op zoek naar cijfers over bestedingen en de omvang van de markt? Op basis van diepgaander onderzoek in deze specifieke markten kun je een eigen visie ontwikkelen en beter inspelen op kansen en bedreigingen.

Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Wil jij weten hoe je jouw online marketing activiteiten in de cosmeticabranche kunt  verbeteren of wil je een nieuw concept ontwikkelen? Mail je naam en de URL van je website. Ik laat je dan snel weten wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf zijn.