Schoonheidsspecialisten kunnen geen aanspraak maken op steunmaatregelen corona

Schoonheidsspecialisten grijpen vaak naast noodsteun

De meeste schoonheidsspecialisten kunnen geen aanspraak maken op de huidige noodmaatregelen die het kabinet getroffen heeft om ondernemers te steunen tijdens de coronacrisis. Dit blijkt uit een inventarisatie van de brancheorganisatie Anbos.  Nu het er uit ziet dat de huidige lockdown wordt verlengd, vraagt ANBOS de politiek (nogmaals) om aandacht voor drie punten;

1. De aangescherpte Tozo is niet beschikbaar voor 90% van de schoonheidsspecialisten

90% van de schoonheidsspecialisten kan geen aanspraak maken op de aangescherpte Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Het overgrote deel (67%) maakt geen aanspraak omdat het inkomen van de partner wordt meegeteld. Echter, het partnerinkomen is niet berekend op de bedrijfslasten die gewoon doorlopen. ANBOS dringt er wederom met klem op aan om in het steunpakket de partnertoets te laten vervallen.

2. De TVL-drempel houdt geen rekening met maandcijfers

Het blijkt dat 94% van de schoonheidsspecialisten geen aanspraak kan maken op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bijna de helft valt buiten de boot (49%) omdat de drempel voor vaste lasten te hoog ligt. 37% grijpt mis vanwege de hoge drempel van 30% omzetverlies.

Bij het aanvragen van TVL wordt gekeken naar de kwartaalomzet en niet naar omzetverlies binnen een maandperiode. Bijna een kwart van de ondernemers draait in december een omzet van meer dan € 10.000. December is voor schoonheidsspecialisten de drukste maand van het jaar. En was dit jaar hard nodig om de verliezen veroorzaakt door Corona goed te maken. Door de plotselinge lockdown hebben ondernemers te maken met een omzetverlies in december die oploopt tot 60% of meer. ANBOS vraagt de drempel voor toegang tot de TVL te verlagen in het steunpakket Al voor de 2e lockdown zijn de voorwaarden voor noodsteun verscherpt. Hierdoor kunnen schoonheidssalon die tijdens de 1e lockdown wel steun kregen, nu geen steun meer krijgen. In combinatie met de reserves die bij ondernemers op zijn geraakt, betekent dit een nekslag voor vele ondernemers uit de branche.

3. Aanvullende zorg moet beschikbaar blijven

Gespecialiseerde zorg door schoonheidsspecialisten moet beschikbaar blijven voor de cliënten die deze zorg hard nodig hebben. Op dit moment mogen schoonheidsspecialisten geen behandelingen meer uitvoeren vanuit de aanvullende zorgverzekering. Er bestaat een
lijst van uitzonderingen op het sluiten van contactberoepen maar de gespecialiseerde zorg door AGB-geregistreerde schoonheidsspecialisten staat hier niet bij. Hierbij lijkt sprake van willekeur, omdat andere beroepsgroepen zoals medische pedicures en huidtherapeuten wel open mogen blijven. Behandelingen door gespecialiseerde schoonheidsspecialisten, die vallen onder de aanvullende zorgverzekering, moeten in het belang van cliënten kunnen doorgaan. Plaats deze behandelaars op de lijst van contactberoepen die mogen doorgaan.

Steunmaatregelen versoepelen

ANBOS doet een dringend beroep op de politiek om een aantal haalbare verbeteringen aan te brengen zodat ondernemers in de schoonheidsbranche niet nodeloos omvallen. Want met een verlenging van de lockdown in het vooruitzicht beginnen de zakken van de schoonheidsspecialisten toch wel aardig leeg te raken.

Wat zijn je plannen na de coronacrisis?

Hoe kun je in uitdagende tijden weer opstaan en gebruik maken van je eigen krachten? Speel jij met je salon nog wel goed genoeg in op de veranderende markt? Levert jouw salon voldoende op?  Niet alleen aan inkomsten, maar ook aan plezier in je werk. Waar krijg je energie van? Waar kom je helemaal tot je recht? Nu heb je tijd om daar eens goed en rustig over na te denken. Wat wil je, wat kun je?

Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw salon en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Speciaal voor professionals met een eigen salon hebben we hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Samen bedenken we hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken en hoe je daarvoor jouw website en social media in kunt zetten. Als we dit goed doen hebben we voor dit plan maar 1 A4 nodig. Vervolgens leer ik je de fijne kneepjes van mijn vak om jou te helpen om je salon meer bekendheid te geven en meer nieuwe klanten te werven.  Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen salon.