IPL en laserbehandelingen schoonheidsspecialist

Schoonheidsspecialisten verliezen strijd om IPL- en laserbehandelingen

In maart 2016 maakte minister Schippers bekend dat ze van IPL en laseren een voorbehouden handeling wil maken onder de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Eind augustus 2016 schreef ik voor Beautyspot.nl een update met als conclusie:

“Hoewel de professionele schoonheidsbranche pleit voor zelfregulering, is hier pas sprake van als er door de professionele schoonheidsbranche zelf regels worden opgesteld voor het werken met IPL, laser en andere apparatuur. Deze regels moeten worden gecontroleerd en gehandhaafd. Zover zijn we nog niet. De professionele schoonheidsbranche kan op dit moment nog niet garanderen dat behandelingen met apparatuur op een kwalitatieve en veilige manier worden uitgevoerd.

Simpelweg, omdat er geen registratie is en er nog altijd trajecten worden aangeboden door leveranciers waarbij een beautyprofessional binnen enkele dagen met apparatuur kan werken. We moeten de kwaliteitsborging dus beter regelen, pas dan ziet minister Schippers de branche voor vol aan. Ook al was de petitie succesvol, hij zal mogelijk niet helpen het wetsvoorstel tegen te houden. Scholing helpt wel, daar wordt door ANBOS aan gewerkt.

Ondanks het feit dat er zeer veel bekwame schoonheidsspecialisten zijn lijkt het er nu helaas op dat de schoonheidsspecialist het moet afleggen tegen de huidtherapeut en de cosmetisch arts; zij hebben de kwaliteitsborging van de IPL- en laserbehandelingen op dit moment beter geregeld”.

Wetsvoorstel:  IPL- en Laserbehandelingen voorbehouden behandeling

Helaas blijkt  het door mij geschetste scenario nu werkelijkheid te worden. In een brief van 17 december 2017, gericht aan ANBOS, heeft de minister Bruno Bruins van Medische zorg en Sport aangegeven dat hij een wetsvoorstel in procedure wil brengen waarbij Laser- en IPL behandelingen als voorbehouden behandelingen worden aangemerkt en dat deze behandelingen beroepsmatig alleen mogen worden verricht door artsen en huidtherapeuten. Als deze wet door de Kamer wordt aangenomen betekent dat dat schoonheidsspecialisten in de nabije toekomst niet meer zelfstandig laser- en IPL-behandelingen mogen uitvoeren. En dat is een flinke tegenvaller voor ervaren beautyprofessionals die deze behandelingen al jarenlang op bekwame wijze uitvoeren.

Intense Pulsed Light (IPL-behandeling) ontharen

IPL (Intense Pulsed Light), ook wel foto-epilatie genoemd, is een ontharingstechniek waarbij flitslampen een reeks van golflengten uitstralen. Je kunt deze golflengten vergelijken met het licht van een normale lamp, maar dan veel sterker. Het licht dringt door in de haarwortel. De energie die hieruit voorkomt, wordt door het pigment van de haar in de wortel geabsorbeerd en daarna omgezet in warmte. Deze hitte leidt uiteindelijk tot vernietiging van het haarzakje. Het is nagenoeg pijnloos. IPL is niet geschikt voor iedereen. Het apparaat werkt het beste op mensen met donkere haren op een lichte huid. Pigmentloze haren, zoals blonde en grijze, kunnen namelijk onvoldoende energie absorberen om definitief vernietigd te worden. Bij een getinte huid kunnen er pigmentveranderingen en verbrandingen optreden.

Laser behandeling ontharen

Bij het ontharen met een laser wordt er een krachtige energiestraal van één golflengte (een kleur) uitgezonden. Zo werkt een diodelaser bijvoorbeeld op 810Nm en bereikt daarmee precies de diepte van de huid waar de haarwortels te vinden zijn. Door het hoge vermogen (energie per cm2 huid) van een laser kunnen er ook dieper gelegen haarzakjes worden bereikt waardoor er op plaatsen onthaard kan worden waar flitslampen het soms laten afweten. De laser werkt goed op blanke of lichtgetinte huid en donkere haren. Dankzij de verkoelingskop van het apparaat wordt er geen schade toegebracht aan het omringende weefsel. Een laser mag alleen door of onder toezicht van een arts gebruikt worden.

Scholing

In deze brief geeft de minister aan dat er voor schoonheidsspecialisten wel de mogelijkheid blijft om zelfstandig laserbehandelingen uit te blijven voeren.  Dat kan door het volgen van een opleiding huidtherapie zodat zij de titel huidtherapeut kunnen voeren en volgens de wet BIG ook zelfstandig bevoegd zijn.  De HBO-bacheloropleiding voor schoonheidsspecialisten die LOI en ANBOS samen ontwikkelden leidt helaas niet op tot huidtherapeut.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *