IPL en laserbehandelingen schoonheidsspecialist

Schoonheidsspecialisten verliezen strijd om IPL- en laserbehandelingen

Wetsvoorstel:  IPL- en Laserbehandelingen voorbehouden behandeling

In maart 2016 maakte minister Schippers bekend dat ze van IPL en laseren een voorbehouden handeling wil maken onder de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG). Eind augustus 2016 schreef ik voor Beautyspot.nl een update met als conclusie:

“Hoewel de professionele schoonheidsbranche pleit voor zelfregulering, is hier pas sprake van als er door de professionele schoonheidsbranche zelf regels worden opgesteld voor het werken met IPL, laser en andere apparatuur. Deze regels moeten worden gecontroleerd en gehandhaafd. Zover zijn we nog niet. De professionele schoonheidsbranche kan op dit moment nog niet garanderen dat behandelingen met apparatuur op een kwalitatieve en veilige manier worden uitgevoerd.

Simpelweg, omdat er geen registratie is en er nog altijd trajecten worden aangeboden door leveranciers waarbij een beauty professional binnen enkele dagen met apparatuur kan werken. We moeten de kwaliteitsborging dus beter regelen, pas dan ziet minister Schippers de branche voor vol aan. Ook al was de petitie succesvol, hij zal mogelijk niet helpen het wetsvoorstel tegen te houden. Scholing helpt wel, daar wordt door ANBOS aan gewerkt.

Ondanks het feit dat er zeer veel bekwame schoonheidsspecialisten zijn lijkt het er nu helaas op dat de schoonheidsspecialist het moet afleggen tegen de huidtherapeut en de cosmetisch arts; zij hebben de kwaliteitsborging van de IPL- en laserbehandelingen op dit moment beter geregeld”.

Helaas voor veel schoonheidsspecialisten blijkt  het door mij geschetste scenario nu werkelijkheid te worden. In een brief van 17 december 2017, gericht aan ANBOS, heeft minister Bruno Bruins van Medische zorg en Sport aangegeven dat hij een wetsvoorstel in procedure wil brengen waarbij Laser- en IPL behandelingen als voorbehouden behandelingen worden aangemerkt en dat deze behandelingen beroepsmatig alleen mogen worden verricht door artsen en huidtherapeuten. Als deze wet door de Kamer wordt aangenomen betekent dat dat schoonheidsspecialisten in de nabije toekomst niet meer zelfstandig laser- en IPL-behandelingen mogen uitvoeren. En dat is een flinke tegenvaller voor ervaren beauty professionals die deze behandelingen al jarenlang op bekwame wijze uitvoeren, maar door de nieuwe wetgeving hun bevoegdheid hierdoor verliezen.

UPDATE 27-10-2020: De minister heeft besloten dat IPL- en laserbehandelingen niet als risicovolle behandelingen worden gezien en daarom zullen schoonheidsspecialisten deze behandelingen wel mogen blijven uitvoeren.

Intense Pulsed Light (IPL-behandeling) ontharen

IPL (Intense Pulsed Light), ook wel foto-epilatie genoemd, is een ontharingstechniek waarbij flitslampen een reeks van golflengten uitstralen. Je kunt deze golflengten vergelijken met het licht van een normale lamp, maar dan veel sterker. Het licht dringt door in de haarwortel. De energie die hieruit voorkomt, wordt door het pigment van de haar in de wortel geabsorbeerd en daarna omgezet in warmte. Deze hitte leidt uiteindelijk tot vernietiging van het haarzakje. Het is nagenoeg pijnloos. IPL is niet geschikt voor iedereen. Het apparaat werkt het beste op mensen met donkere haren op een lichte huid. Pigmentloze haren, zoals blonde en grijze, kunnen namelijk onvoldoende energie absorberen om definitief vernietigd te worden. Bij een getinte huid kunnen er pigmentveranderingen en verbrandingen optreden.

Laser behandeling ontharen

Bij het ontharen met een laser wordt er een krachtige energiestraal van één golflengte (een kleur) uitgezonden. Zo werkt een diodelaser bijvoorbeeld op 810Nm en bereikt daarmee precies de diepte van de huid waar de haarwortels te vinden zijn. Door het hoge vermogen (energie per cm2 huid) van een laser kunnen er ook dieper gelegen haarzakjes worden bereikt waardoor er op plaatsen onthaard kan worden waar flitslampen het soms laten afweten. De laser werkt goed op blanke of lichtgetinte huid en donkere haren. Dankzij de verkoelingskop van het apparaat wordt er geen schade toegebracht aan het omringende weefsel. Een laser mag alleen door of onder toezicht van een arts gebruikt worden.

Wat betekent dit voor de schoonheidsspecialist?

In deze brief geeft de minister aan dat er voor schoonheidsspecialisten wel de mogelijkheid blijft om zelfstandig laserbehandelingen uit te blijven voeren.  Dat kan door het volgen van een opleiding huidtherapie zodat zij de titel huidtherapeut kunnen voeren en volgens de wet BIG ook zelfstandig bevoegd zijn.
Schoonheidsspecialisten die de opleiding niet willen gaan doen zouden voor zichzelf kunnen nagaan op welke manier zij beter op de trends en ontwikkelingen in de schoonheidsbranche kunnen inspelen.

Boost jouw marketing aanpak

Denk eens na: waarom kiezen klanten voor jouw schoonheidssalon? Wat doe jij anders of beter dan andere beauty professionals? Hoe zorg je ervoor dat consumenten, ook in de toekomst, voor jou blijven kiezen? Ben jij in staat om in te spelen op de behoefte van deze veranderende klant?

Mijn visie: kies voor een onderscheidende marktpositie van jouw praktijk, zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Daarom ontwikkelden wij voor professionals, therapeuten en coaches met een eigen praktijk een praktische marketing aanpak die er voor zorgt dat je de klanten werft die bij je passen.  Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen praktijk.

Ik denk graag mee op welke manier je beter op de veranderende markt kunt inspelen of nieuwe concepten kunt introduceren. Vul de quickscan in, dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *