schoonheidsideaal

Het schoonheidsideaal verandert

Het schoonheidsideaal verandert continu. Zo zagen we de afgelopen jaren dat mensen op sociale media zich wat mooier voordoen  dan het in werkelijkheid is. In veel foto’s worden filters gebruikt om er beter uit te zien. Er wordt gestreefd naar een perfect beeld dat in werkelijkheid niet reëel is. Dit heeft de interpretatie van wat schoonheid in werkelijkheid is veranderd. Uit onderzoek blijkt dat hierdoor met name jonge mensen onzeker zijn geworden over hun eigen uiterlijk.

Alle schoonheidsidealen zijn subjectief en kunnen van persoon tot persoon sterk verschillen. Belangrijker dan welk schoonheidsideaal dan ook is zelfacceptatie.In 2023 zullen we zien dat het schoonheidsideaal zich vanuit het perfecte plaatje wat meer naar de realiteit beweegt: de unieke eigenschappen en kenmerken van mensen zullen meer vaker in beeld gebracht worden en meer gewaardeerd worden. Dit uit zich op de volgende manieren.

Inclusiviteit

Schoonheidsidealen kunnen meer inclusief worden. In de media en reclamecampagnes wordt een breder scala aan lichaamstypes, huidskleuren en culturele achtergronden getoond.

Zelfzorg en welzijn

In plaats van zich alleen te richten op het uiterlijk verschuiven de schoonheidsidealen zich ook richting zelfzorg en algemeen welzijn: ervoor zorgen dat je goed in je vel zit. Er wordt niet allen gefocust op mentaal en emotioneel welzijn, maar ook op de fysieke gezondheid en zelfzorg.

Mooi oud worden

Het natuurlijke verouderingsproces uit zich in rimpels, grijs haar en andere tekenen van veroudering. Het proces van ouder worden wordt steeds vaker omarmd als teken van wijsheid en ervaring. Er veel jonger uitzien dan je in werkelijkheid bent wordt minder belangrijk, je kunt ook mooi oud worden als je het verouderingsproces accepteert en jezelf goed verzorgd..