microbioom huid

L’Oréal investeert in kennis over microbioom van de huid

L’Oréal en Micreos hebben vandaag bekendgemaakt een licentieovereenkomst te hebben ondertekend om de gezamenlijke expertise op het gebied van biotechnologie en het microbioom van de huid – de goede bacteriën en micro-organismen die op de huid leven – te delen. Op basis van de overeenkomst zal Micreos L’Oréal op cosmetisch gebied toegang geven tot bepaalde endolysines, actieve proteïnen. Met deze technologie is het voor het eerst mogelijk om alleen ongewenste bacteriën op de huidflora – die verantwoordelijk zijn voor veel huidproblemen – aan te pakken, terwijl de goede bacteriën met rust gelaten worden. Micreos CEO Mark Offerhaus: “We verwachten dat deze samenwerking vruchtbaar en baanbrekend zal zijn. L’Oréal is al decennia leider in huidverzorging. Micreos is koploper op het gebied van gerichte antibacteriële technologie. We bundelen onze krachten en miljoenen mensen zullen hiervan profiteren.”

Microbioom van de huid

In en op ons lichaam zit zo’n 1,5 kilo micro-organismen als bacteriën, virussen, gisten, schimmels. Zonder dat we het doorhebben dragen we ze op onze huid, in onze holtes en in onze buik. Samen worden ze het microbioom genoemd. (ook wel bekend als microbiota of microflora).  Je huidmicrobioom kan je omschrijven als een beschermlaag die je huid in goede conditie helpt houden. Deze laag bestaat uit miljoenen micro-organismen en heeft een andere samenstelling op de verschillende plekken op je lichaam. L’Oréal’s Onderzoeks- & Innovatie tak werkt al 15 jaar samen met wetenschappelijke instituten en voerde al klinische studies uit om de rol van het microbioom beter te begrijpen. “De overeenkomst met Micreos opent een veelbelovend veld in de hightech cosmetica”, zegt Laurent Attal, Executive Vice-President Research & Innovation L’Oréal.

Biotechnologie

Micreos ontwikkelt nieuwe biologische therapieën op basis van faag- en endolysine-technologie. Het bedrijf wordt beschouwd als leider op dit gebied. Het ontwikkelde ’s werelds eerste op endolysines gebaseerde producten voor de menselijke gezondheid, op de markt gebracht onder het Gladskin-merk, en de technologie werd in 2018 verkozen tot Europa’s meest impactvolle innovatie. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland, met een technologiecentrum in Zürich, Zwitserland en drie afzonderlijke business units: Pharma, OTC en Food Safety, en commerciële activiteiten in Nederland en de VS. Het farmaceutische programma van Micreos bevat compounds tegen S. aureus voor atopische dermatitis, diabetische wondinfecties en sepsis. Het bedrijf werkt nauw samen met ETH Zürich en vele medische en technologische centra, waaronder het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam en de Universiteit van Kopenhagen.