kwaliteitsregister schoonheidsspecialisten

Kwaliteitsregister schoonheidsspecialisten

Iedereen in Nederland kan zich schoonheidsspecialist noemen, zonder hiervoor opgeleid te zijn. En ook cosmetisch arts was geen beschermde titel. Dit zorgde voor ongewenste situaties en onduidelijkheid bij de consument.  En dus komen er strengere regels voor beroepen in de beautybranche.

Kwaliteit van de behandelaar garanderen

De wetgeving in de schoonheidsbranche zal nooit zo snel gaan als de ontwikkelingen van nieuwe technologie. Het is in ieders belang dat schoonheidsspecialisten en andere beautyprofessionals zijn opgeleid voor de behandeltechnieken die zij uitvoeren. En daarom is een kwaliteitsregister belangrijk. Hiermee kan op persoonsniveau de kwaliteit van de individuele behandelaars in de schoonheidsbranche inzichtelijk worden gemaakt. Consumenten kunnen deze registers raadplegen.

Zo kunnen consumenten nagaan of een cosmetisch arts bevoegd en bekwaam als en geregistreerd is als Cosmetisch arts KNMG en of iemand huidtherapeut is kun je checken in het BIG register.  En nu wil Anbos, een branchevereniging voor schoonheidsspecialisten, ook een eigen kwaliteitsregister opstarten. Zo kun je zien bij wie je terecht kunt en welke kwaliteit je kunt verwachten.

Jantine van ’t Klooster, voorzitter ANBOS: “We maken als branche enorm veel veranderingen door. Er komt nieuwe apparatuur op de markt voor schoonheidsbehandelingen. Een kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten is onderdeel van een brede trend in beroepen in en rond de zorg. Het is belangrijk dat we kwaliteit beter zichtbaar maken”.

Waarom is een kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten noodzakelijk?

Voor diverse beroepen in- en rond de zorg zijn de afgelopen jaren kwaliteitsregisters in het leven geroepen. Verzekeraars en overheid verlangen ook van ons meer duidelijkheid over wat ‘kwaliteit’ inhoudt. Daarom breidt deze ontwikkeling zich nu ook uit naar onze branche. Een goed kwaliteitsregister beoordeelt op meerdere aspecten, zoals bijvoorbeeld opleiding, werktijd en vak-ontwikkeling. Het voorgestelde Kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten werd positief ontvangen tijdens de speciale ledenbijeenkomst van Anbos op 27 januari 2020. Dit wordt gezien als een start voor de verdere uitwerking.

Een schoonheidsspecialist komt met eigen naam in het Kwaliteitsregister, het gaat om een persoonlijke vermelding. Klanten kunnen online het Kwaliteitsregister inzien en nagaan of hun schoonheidsspecialist geregistreerd staat. Dit is anders dan het ANBOS lidmaatschap, waar vermelding is gebaseerd op de salon.In de zomer van 2020 wil ANBOS van start gaan met het registreren van de eerste schoonheidsspecialisten.