kwaliteitsregister schoonheidsspecialisten

Kwaliteitsregister schoonheidsspecialisten

Kwaliteitsregister Schoonheidsspecialisten

Iedereen in Nederland kan zich schoonheidsspecialist noemen, zonder hiervoor opgeleid te zijn. De wetgeving in de schoonheidsbranche zal nooit zo snel gaan als de ontwikkelingen van nieuwe technologie. Dit zorgde voor ongewenste situaties en onduidelijkheid bij de consument. En daarom is een kwaliteitsregister belangrijk.

Een goed kwaliteitsregister beoordeelt op meerdere aspecten, zoals bijvoorbeeld opleiding, werktijd en vak-ontwikkeling. Hiermee kan op persoonsniveau de kwaliteit van de individuele behandelaars in de schoonheidsbranche inzichtelijk worden gemaakt. Zo kunnen consumenten nagaan wie geregistreerd is als Cosmetisch arts KNMG en of iemand huidtherapeut is kun je checken in het BIG register.  En nu wil Anbos, een branchevereniging voor schoonheidsspecialisten, ook een eigen kwaliteitsregister opstarten.  Het is in ieders belang dat schoonheidsspecialisten en andere beautyprofessionals zijn opgeleid voor de behandeltechnieken die zij uitvoeren. Zo kun je zien bij wie je terecht kunt en welke kwaliteit je kunt verwachten.

Jantine van ’t Klooster, voorzitter ANBOS: “We maken als branche enorm veel veranderingen door. Er komt nieuwe apparatuur op de markt voor schoonheidsbehandelingen. Een kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten is onderdeel van een brede trend in beroepen in en rond de zorg. Het is belangrijk dat we kwaliteit beter zichtbaar maken”.

Aanvulling: Per 1 oktober 2020 is het Kwaliteitsregister voor Schoonheidsspecialisten, het Skin register, live gegaan.

Onafhankelijke stichting

Het voorgestelde Kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten werd positief ontvangen tijdens de speciale ledenbijeenkomst van Anbos op 27 januari 2020. Dit wordt gezien als een start voor de verdere uitwerking. Samen met leden is er –ondanks de coronacrisis– in meerdere werkgroepen constructief en inhoudelijk hard gewerkt aan de opbouw van het register.

Vanaf 1 juli kunnen aanbieders van scholing zich aanmelden voor accreditatie van scholingen. Vanaf 1 oktober is het voor schoonheidsspecialisten dan direct duidelijk waar geaccrediteerde scholing gevolgd kan worden.

Het Kwaliteitsregister wordt ondergebracht in een nieuwe onafhankelijke stichting onder een eigen unieke naam en beeldmerk.  Een schoonheidsspecialist komt met eigen naam in het Kwaliteitsregister, het gaat om een persoonlijke vermelding. Consumenten kunnen online het Kwaliteitsregister inzien en nagaan of hun schoonheidsspecialist geregistreerd staat.

De komende periode richt de brancheorganisatie zich op de uitgebreide voorlichting aan de eigen leden en de landelijke beroepsgroep ter voorbereiding van de start van dit register. Vanaf 1 oktober is het mogelijk je als schoonheidsspecialist aan te melden bij het register. Leden van ANBOS doorlopen daarvoor een snelle procedure, waarbij geregistreerde gegevens automatisch kunnen worden opgehaald.