kwaliteitsregister schoonheidsspecialisten skin register

Kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten gelanceerd

Vanaf 1 oktober 2020 is het kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten, het zogenaamde SKIN-register, een feit. SKIN staat voor Schoonheidsspecialisten Kwaliteits Instituut Nederland. Het doel van dit register is het zichtbaar maken van de kwaliteit van schoonheidsspecialisten.  Mayke Blokland, manager verenigingszaken ANBOS: ‘Verzekeraars, overheid en consumenten verlangen naar meer duidelijkheid over wat ‘kwaliteit’ inhoudt. Ook onder schoonheidsspecialisten zien wij dat daar behoefte aan is.

Noodzaak van een kwaliteitsregister voor schoonheidsspecialisten

Recent onderzoek van het RIVM toont aan dat ongewenste effecten van schoonheidsbehandelingen vooral ontstaan door onbekwaam handelen. Het SKIN-register moet de consument hiertegen beschermen. De noodzaak van het kwaliteitsregister is tweeledig. Enerzijds om de kwaliteit van de schoonheidsbranche te beschermen. Anderzijds om de consument de garantie te bieden dat ze met een bekwame schoonheidsspecialist te maken hebben. Iedereen in Nederland kan zich ten slotte schoonheidsspecialist noemen, maar specialist ben je niet zomaar.   Sonja Hartjes, schoonheidsspecialist in Arnhem: ‘Ik ben blij met het SKIN-register, het is een goede manier om je als schoonheidsspecialist te profileren. Het helpt om het kaf van het koren te scheiden onder beauty professionals en te voorkomen dat behandelingen ondeskundig worden uitgevoerd, met alle gevolgen voor klanten én de beroepsgroep van dien’.

Ontwikkeling en kennis schoonheidsbranche op pijl houden

SKIN is een initiatief van branchevereniging ANBOS. Je kunt een verzoek doen tot registratie bij SKIN wanneer je in bezit bent van een MBO- of branchediploma Schoonheidsverzorging en minimaal acht uur per week werkzaam bent binnen de branche. Ook starters zijn van harte welkom, maar zij moeten na drie jaar kunnen aantonen dat ze de verplichte gewerkte uren hebben gemaakt. Ook vakspecialisaties kunnen bij SKIN worden aangemeld en zijn zichtbaar in het centrale register.

Om geregistreerd te blijven wordt je geacht zestig accreditatiepunten te verzamelen binnen een periode van drie jaar. Dit kun je vergelijken met zestig studie-uren. De punten zijn te behalen door scholing en overige activiteiten zoals het bezoeken van een beurs. Van de zestig punten moeten er veertig punten behaald worden bij een geaccrediteerde scholingsaanbieder. Dit zijn scholen die door een onafhankelijke beoordelingscommissie zijn gecheckt op kwaliteit. SKIN faciliteert op de website een scholingsagenda waarin staat waar en wanneer activiteiten plaatsvinden bij geaccrediteerde scholingsaanbieders.

Ondanks dat ANBOS nauw betrokken is bij de oprichting van het kwaliteitsregister, wordt de stichting onafhankelijk binnen de branche gepositioneerd. ‘Het beoordelen van de kwaliteit moet altijd worden gedaan door een onafhankelijke partij. Je laat ten slotte een slager ook niet z’n eigen vlees keuren’, aldus Blokland.