duurzaam ondernemen schoonheidssalon

Eerste échte duurzame schoonheidssalon staat in Bergen op Zoom

De eerste échte duurzame schoonheidssalon in Nederland staat in Bergen op Zoom. Uit idealistische overwegingen ontwikkelde Loes Frijters haar eigen schoonheidssalon  InBalance Face- en Bodycentre tot de eerste echte duurzame schoonheidssalon van Nederland:  “Ik wil niet alleen de mensen een beetje mooier maken, maar ook de wereld. Ik wil onze aarde leefbaar houden en daaraan bijdragen. Daar doe ik alles voor”.  Loes is onderneemt duurzaam en dat betekent dat ze wel winst wil maken, maar tegelijkertijd ook de kansen wil benutten voor een beter milieu en meer welzijn voor de mensen in de maatschappij. Het gaat dus om activiteiten die een stap verder gaan dan waartoe de wet verplicht of het werken met groene cosmetica in de schoonheidssalon.  En door deze propositie onderscheidt ze zich duidelijk van andere schoonheidssalons.

Opgegroeid in de natuur
Loes Frijters-Tempelaars, is van agrarische afkomst en is opgegroeid met de natuur om zich heen. Ze wil niet dat de mooie natuur om ons heen verloren gaat en vindt dat we onze planeet zonder veel schade moeten doorgeven aan onze nakomelingen, Daarom wil ze zo milieuvriendelijk en zo duurzaam mogelijk werken en daar heeft ze heel veel voor over.

Groene cosmetica en behandelingen
In haar salon aan de Wouwsestraatweg 155 in Bergen op Zoom wordt gewerkt met verschillende zorgvuldig uitgezochte groene cosmeticamerken. Deze producten worden gemaakt van 100% natuurlijke en biologische ingrediënten en bevatten een hoog gehalte pure etherische oliën, plantenoliën, plantextracten en hydrolaten. Bij haar behandelingen zet Loes de kracht van de natuur in, in de vorm van aroma- en fytotherapie.  Daar bereikt ze goede resultaten mee op het gebied van huidverbetering.

De navulbare make-up wordt verpakt in een gerecycled katoenen zakje door mensen met een beperking. In de salon worden de producten ingepakt in gerecycled papier en doosjes worden hergebruikt.

Duurzame saloninrichtingduurzaam ondernemen schoonheidssalon
De salon is ingericht met natuurlijke houten materialen die het milieu zo weinig mogelijk belasten. Het beetje energie dat er wordt verbruikt, wordt opgewekt door de zonnepanelen die samen met de buurman zijn aangeschaft. De ‘gewone’ lampen zijn grotendeels al vervangen door led licht.

Milieuvriendelijke bedrijfsvoering
In iedere schoonheidssalon worden tijdens de behandelingen veel handdoeken gebruikt.  Loes heeft gekozen voor handdoeken van bamboekatoen. Dit is een sterke katoensoort, het is zacht en neemt ook heel goed vocht op. Maar het is veel minder belastend voor het milieu dan gewone katoenen handdoeken. Hygiëne staat hoog in het vaandel bij Inbalance Face en Bodycentre, er wordt goed gepoetst met milieuvriendelijke schoonmaak artikelen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Loes steunt maatschappelijke doelen en betrekt mensen die het wat moeilijker hebben in de samenleving bij haar bedrijfsvoering in de salon. Mensen met een beperking helpen haar bijvoorbeeld met het inpakken van de make-up. De schaarse vrije tijd die ze heeft zet ze in voor vrijwilligerswerk bij `T Getij.

Meer weten over duurzaam ondernemen?

Bekijk deze video die ik voor Beautyspot.nl maakte in 2015.