cosmetische ingrepen cijfers Bey

Cosmetische ingrepen geen taboe meer onder hoogopgeleide vrouwen

Het aantal cosmetische ingrepen groeit jaarlijks en vandaag werd de eerste vestiging geopend van Bey by Bergman Clinics in Amsterdam Zuid. Met Bey, uit te spreken als ‘bie’, introduceert Bergman Clinics een nieuw merk op het gebied van cosmetische behandelingen en ingrepen.  Bey biedt een premium ervaring voor vrouwen (en mannen) die durven te zijn wie ze willen zijn. Voorafgaand aan de introductie van Bey heeft Bergman Clinics uitgebreid onderzoek* uitgevoerd naar de beleving van cosmetische behandelingen onder hoogopgeleide vrouwen tussen 25 en 50 jaar met een boven modaal inkomen.

Wat vinden hoogopleide vrouwen van cosmetische ingrepen en behandelingen?

Vinden we cosmetische ingrepen anno 2018 de gewoonste zaak van de wereld of rust er nog steeds een taboe op plastische chirurgie en ‘de natuur een handje helpen’? Op het gebied van cosmetische behandelingen durven vrouwen steeds meer te zijn wie ze willen zijn en ze durven hun schoonheidsidealen ook waar te maken, zo bleek uit het onderzoek van Bergman Clinics*,  Van de hoogopgeleide vrouwen tussen 25 en 50 jaar verwacht 86% zelf ooit een cosmetisch behandeling te laten doen; bij vrouwen tussen de 40 en 50 jaar is dat zelfs 90%.

In het onderzoek is nagegaan in hoeverre men het eens of oneens is met uitspraken over cosmetische behandelingen. De belangrijkste cijfers zijn

 • Vrouwen vinden dat het past bij deze tijd om te dromen over een mooi uiterlijk en de natuur een handje te helpen (65%).
 • Meer dan de helft van de vrouwen vindt dat een mooi uiterlijk bijdraagt aan een succesvolle carrière (55%).
 • Nederlandse vrouwen mogen meer met hun uiterlijk pronken vindt 53%
 • 47% gelooft dat een mooi uiterlijk je seksleven bevordert.

uitspraken over cosmetische behandelingen

Welke cosmetische ingrepen?

Ook is nagegaan welke cosmetische ingrepen men graag zou willen uitvoeren, en welke behandelingen al heeft laten uitvoeren.  De conclusies

 • Een ooglidcorrectie (36%), rimpelbelbehandeling (33%) en borstcorrectie (27%) zijn het meest gewild.
  Borstcorrecties worden het meest uitgevoerd (29%).
 • Als geld geen rol zou spelen, kiest een kwart van de vrouwen voor een dunnere buik en benen. Het zijn vooral vrouwen onder de 40 jaar die grotere borsten zouden willen.
 • Al deze behandelingen sluiten aan bij het schoonheidsideaal van een slank postuur (46%), een open blik (33%) en een gladde huid (23%). Vollere borsten hoort voor 12% van de vrouwen bij het schoonheidsideaal, dit geldt vooral bij jongere vrouwen.

cosmetisch ingreep willen laten doen of ondergaan

Belangrijkste aspecten bij het laten doen van een cosmetische behandeling zijn de kwaliteit/uitkomst van de behandeling (75%), dat de behandeling wordt uitgevoerd door zeer ervaren, goed opgeleide artsen (62%) en een natuurlijk resultaat (51%). Ook noemt de helft van de vrouwen een persoonlijk behandelplan als belangrijk aspect (50%).

Vrouwen die een behandeling laten doen, doen dit vooral omdat hun lichaam niet overeenkomt met hun wens (43%). Ongeveer 1 op de 14 geeft aan dat ze graag weer terug wil naar hoe zij er vroeger uitzag; het gaat dan vooral over vrouwen met kinderen.

Andere belangrijke overwegingen bij een cosmetische ingreep?

Wat kwam er verder nog uit dit onderzoek naar voren?

 • Hoe ouder de vrouw en hoe meer zij verdient, hoe eerder zij een behandeling zou laten uitvoeren, ook al zou haar directe omgeving dit niet toejuichen.
 • De helft van de vrouwen overlegt het besluit over een cosmetische ingreep met haar partner. 38% beslist dit alleen. Hoe hoger de leeftijd, hoe vaker vrouwen die keuze zonder inspraak van anderen maken; vanaf hun veertigste zijn vrouwen het meest onafhankelijk.
 • Als de omgeving het niet eens is met een cosmetische behandeling, zet de helft van de vrouwen toch door.
 • Vrouwen met een relatie geven vaker aan dan vrouwen zonder een relatie dat ze trots zouden zijn na een cosmetische behandeling (59% versus 37%), dat een mooi uiterlijk het seksleven bevordert (50% versus 35%) en dat vrouwen nog veel meer moeten durven om hun schoonheidsidealen te realiseren (44% versus 28%).

Hoe kun je op deze trend inspelen?

Wil je weten hoe je als kliniek of praktijk beter kunt inspelen op deze ontwikkelingen? Het is belangrijk dat je als autoriteit op jouw vakgebied wordt gezien. Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw praktijk en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Speciaal voor professionals met een eigen praktijk hebben we hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Samen bedenken we hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken en hoe je daarvoor jouw website en social media in kunt zetten. Als we dit goed doen hebben we voor dit plan maar 1 A4 nodig. Vervolgens leer ik je de fijne kneepjes van mijn vak om jou te helpen om je praktijk meer bekendheid te geven en meer nieuwe klanten te werven.  Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen praktijk. Natuurlijk wil ik je daar graag bij helpen. Vul de quickscan in, dan neem ik contact met je op.

 

*Het onderzoek is uitgevoerd door Team Vier in opdracht van Bey by Bergman Clinics in 2017 onder 500 hoogopgeleide vrouwen tussen de 25 en 50 jaar met een boven modaal inkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *