Radar over cosmetische behandelingen en apparatuur
Cosmetische behandelingen en apparatuur bij Radar
Op 6 januari 2020 is er een TV-uitzending van een reportage van Radar over het gebruik van cosmetische technieken en apparatuur door schoonheidsspecialisten. In de reportage verwijst Radar naar een onderzoek dat in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Artsen (NVCG) is uitgevoerd. Hierin worden uitspraken gedaan over schoonheidsspecialisten, zonder de brancheorganisatie te betrekken of te raadplegen. ANBOS zet vraagtekens bij de representativiteit van het onderzoek van de NVCG, met name omdat zij beschikking hebben over cijfers die een heel ander beeld geven. ANBOS: “Het is de zoveelste keer dat de beroepsgroep in een negatief daglicht wordt gezet, zonder dat wij ons kunnen verweren.”
Wkkgz
Sinds de Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg (Wkkgz) heeft de brancheorganisatie een onafhankelijk meldpunt voor klachten en staat zij in contact met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd en het Landelijk Meldpunt Zorg. ‘Als Radar ons om cijfers had gevraagd, hadden wij duidelijk kunnen maken dat er geen meldingen zijn geregistreerd van complicaties of klachten met de toepassing van de genoemde behandelingen. Ook van het Landelijk Meldpunt Zorg hebben wij geen meldingen ontvangen.’.
Kwaliteitsregister voor consumenten in 2020
Door de afschaffing van de vestigingswet kan iedereen in Nederland zich schoonheidsspecialist noemen, zonder hiervoor opgeleid te zijn. Dit zorgt voor ongewenste situaties en onduidelijkheid bij de consument. ANBOS maakt zich hard voor gediplomeerde schoonheidsspecialisten die professioneel en vakkundig te werk gaan. Vanaf 2020 start ANBOS met een onafhankelijk Kwaliteitsregister. Dit register maakt de kwaliteit van de individuele schoonheidsspecialist inzichtelijk. Consumenten kunnen dit register raadplegen. Zo kun je als consument zien bij wie je terecht kunt en welke kwaliteit je kunt verwachten.
Anbos wil mee praten in uitzending RADAR
In het voortraject heeft Anbos wel contact gehad met Radar. Maar het TV programma heeft de keuze gemaakt om ANBOS niet uit te nodigen om in de uitzending mee te praten. ‘We hebben herhaaldelijk aangegeven dit wél te willen.’, aldus ANBOS. Uiteindelijk heeft Radar gevraagd om een schriftelijke statement, die tegen alle afspraken in, niet gebruikt is in de uitzending. Anbos is dan ook niet te spreken over het journalistieke proces van Radar en heeft daarom een klacht ingediend bij de Raad voor Journalistiek.
Foto: Avrotros.nl