cosmetica merk schoonheidssalon

Hoe kies je een cosmeticamerk voor jouw schoonheidssalon?

Cosmeticamerk kiezen voor jouw schoonheidssalon

Met welke cosmeticamerken werk jij  in je schoonheidssalon? En waarom? Of je een beginnende beauty professional bent of al een tijdje een eigen schoonheidssalon runt, de keuze van een cosmeticamerk heeft veel invloed op jouw bedrijfsvoering.  Voordat je je merk kiest, stel je jezelf de volgende vragen:

  1. Past het merk bij mijn missie en visie. Wat vind ik belangrijk?
  2. Past het merk bij de klanten die in mijn directe verzorgingsgebied wonen? Is het onderscheidend ten opzichte van de concurrenten die in mijn directe omgeving zitten?
  3. Wat vinden mijn klanten belangrijk ?

Voordat je gaat inkopen moet je weten wat je wilt en laat het vooral niet afhangen van een accountmanager die toevallig langskomt of een aanbieding op de beurs. Een merk is een verlengstuk van jouw eigen missie en visie, jouw identiteit.

Waar ben jij goed in? Wat wil je uitstralen met jouw schoonheidssalon

Wat wil je eigenlijk met je schoonheidssalon? Als je een eigen toekomstvisie hebt,  weet je wat je wil bereiken in de toekomst. Het heeft dus alles te maken met wat JIJ wil. En daar kies je vervolgens een cosmeticamerk bij wat past.  Het klinkt een beetje vaag, en daarom geef ik jullie een aantal voorbeelden.

  • De missie van Rituals is om mensen helpen om geluk te vinden in de kleine dingen van het leven. Rituelen moeten leuk worden
  • De missie van Estee Lauder: Bringing the best to everyone we touch and being the best in everything we do. High-Touch Approach.
  • De missie van Aveda is om te zorgen voor de wereld waar we in leven. Van de producten die we maken tot de wijze waarop we iets teruggeven aan onze samenleving.  Bij Aveda streven we naar een voorbeeld voor milieuleiderschap en verantwoordelijkheid.  Niet alleen in de wereld van schoonheid, maar overal ter wereld.

Wat is jouw missie en visie? Stel jezelf de vraag: waarom heb ik een salon?  Waar doe ik het allemaal voor?  Waar ik je zelf voor, waar ben je goed in? Wie en wat wil jij met je salon over drie tot vijf jaar zijn en wat heb je dan te betekenen voor onze omgeving en onze klanten? Past daar een high-eind cosmeticamerk, een groen cosmeticamerk of een budgetmerk bij?

Verzorgingsgebied en concurrentie

Je bent met je salon gevestigd in een buurt of wijk. Vaak haal je de meeste klanten uit dit gebied, dat is jouw verzorgingsgebied. Het is belangrijk dat je kijkt naar het type mensen wat daar woont. Hebben zij een hoog of laag besteedbaar inkomen? Zijn het oude of jonge mensen? Zijn het gezinnen of kleine huishoudens? Veel of weinig allochtonen?  Past daar een high-eind cosmetica merk, een groen merk of een budget merk bij?

Daarnaast zal het zo zijn dat er ook een aantal concurrenten in jouw verzorgingsgebied gevestigd zijn. Met welke merken werken zij? Kies een merk dat anders is als van de concurrentie en waarmee je je missie ondersteunt. Als je dat niet weet, doe dan een vestigingsplaats onderzoek

Huidige klanten

Op dit moment trek je met je salon een bepaald type klanten aan. Dat zijn klanten die nu jouw missie en visie ondersteunen. Het kan zijn dat je in de loop van de tijd je missie en visie enigszins bijstelt en een ander type klanten wil aantrekken. Op dat moment kun je je afvragen of je huidige cosmeticamerk nog wel bij je situatie past of dat een ander merk beter inspeelt op de wensen en behoeften van jouw toekomstige klanten.

Klanten werven met een gerichte marketing aanpak

Hoe zorg je ervoor dat klanten, ook in de toekomst, voor jou kiezen? Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw salon, het cosmeticamerk dat daarbij past en zorg je ervoor dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Speciaal voor beauty professionals met een eigen salon of praktijk hebben we hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Samen bedenken we hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken en hoe je daarvoor jouw website en social media in kunt zetten. Als we dit goed doen hebben we voor dit plan maar 1 A4 nodig. Vervolgens leer ik je de fijne kneepjes van mijn vak om jou te helpen om je praktijk meer bekendheid te geven en meer nieuwe klanten te werven.  Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen praktijk.