Aantal Coronavirus meldingen

Coronavirus en de gevolgen voor de schoonheidsbranche

Schoonheidssalons voelen gevolgen van het virus

Donderdag 12 maart zijn er in Nederland vergaande voorzorgsmaatregelen genomen ter afzwakking van de verspreiding van het Corona virus en deze maatregelen raken niet alleen kappers, maar ook andere ondernemingen, zoals schoonheidssalons.  Velen van hen zijn zzp’ers, maar er zijn ook salons (klein en groot) met werknemers. In alle gevallen is er sprake van veel, direct en langdurig fysiek contact met klanten. Dit alles maakt deze ondernemingen al sinds de eerste uitbraak erg kwetsbaar; klanten zijn eerder geneigd om deze plekken te mijden.

Ook in de schoonheidsbranche zijn er inmiddels meerdere salons – verspreid over heel Nederland – die de deuren hebben moeten sluiten. De een uit voorzorg, de ander omdat de ondernemer of hun medewerkers met het virus te maken hebben gehad. Maar, ook salons die nog open zijn voelen de gevolgen van het virus. Klanten blijven steeds vaker weg, met alle (omzet)gevolgen van dien. Deze ontwikkeling kan in zeer korte termijn dramatische vormen aannemen waarbij een faillissement zo wel echt een realistisch doemscenario wordt. Financiële hulp is dan echt heel hard nodig.  Brancheorganisatie Anbos steunt de dringende oproep aan de overheid om voor kleine ondernemers – zoals die van haar achterban – op korte termijn met gerichte noodmaatregelen te komen.

Kleine ondernemers zijn kwetsbaar

Jessica van den Bosch, eigenaar van Body Line Schoonheidssalon in Gouda: “Als we tot sluiting over moeten gaan, dan zal ik snel werktijdverkorting voor mijn personeel moeten aanvragen. Anders ben ik binnen 2/3 maanden failliet, maar met mij velen.” Voorzitter MKB-Nederland, Jacco Vonhof pleit; “Bedrijven hebben geen inkomsten, maar wel uitgaven. We vragen de banken om de kredietlijnen open te zetten en ruimhartig te zijn. De overheid zou dit moeten steunen door een garantie af te geven.” Staatssecretaris Keijzer van Economische zaken heeft aangegeven de getroffen bedrijven te hulp te schieten met garantie voor leningen. Deze garantstelling zal binnen twee weken – voor eind maart – van kracht zijn. Deze maatregel komt boven op de al eerder aangekondigde mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen. Hiermee kunnen bedrijven hun personeel tijdelijk minder uren laten werken zonder hen in te korten op hun salaris.

Anbos maakt zich hard voor noodmaatregelen

Maar snelheid is geboden; met de beperkte reserves en kleine winstmarges die voor velen uit deze branche gelden, zijn de gevolgen op korte termijn al zeer heftig. Branchevereniging ANBOS roept de overheid op om hier niet lang mee te wachten. Vanwege de grote financiële problemen waar schoonheidssalons nu in kunnen raken, doet ANBOS een klemmend beroep op financiële instellingen, leveranciers en verhuurders van schoonheidsspecialisten om coulant te zijn in de betalingen van ondernemers in de schoonheidsbranche. ANBOS maakt zich hard voor meer noodmaatregelen door de overheid en zoekt daarin het contact met andere branches. “Het land is compleet in de ban van het virus; het is belangrijk om het hoofd koel te houden en na te denken over de juiste scenario’s” aldus Mayke Blokland, manager Verenigingszaken ANBOS.

En wat zijn je plannen na de coronacrisis?

Hoe kun je in uitdagende tijden weer opstaan en gebruik maken van je eigen krachten? Speel jij met je salon nog wel goed genoeg in op de veranderende markt? Levert jouw salon voldoende op?  Niet alleen aan inkomsten, maar ook aan plezier in je werk. Waar krijg je energie van? Waar kom je helemaal tot je recht? Nu heb je tijd om daar eens goed en rustig over na te denken. Wat wil je, wat kun je?

Mijn visie: kijk goed wat er gebeurt in jouw markt en zet de behoefte van de klant centraal in jouw marketing aanpak. Kies voor een onderscheidende propositie van jouw salon en zorg dat je online zichtbaar bent. Want door online te laten zien waar je goed in bent, word je ook beter gevonden.

Speciaal voor professionals met een eigen salon hebben we hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Samen bedenken we hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken en hoe je daarvoor jouw website en social media in kunt zetten. Als we dit goed doen hebben we voor dit plan maar 1 A4 nodig. Vervolgens leer ik je de fijne kneepjes van mijn vak om jou te helpen om je salon meer bekendheid te geven en meer nieuwe klanten te werven.  Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen salon.