leefstijl en kanker

Samenwerken aan een betere leefstijl bij kanker leidt tot betere zorg

Tijdens het symposium ‘Kanker en Leefstijl’ dat op 1 november bij Medisch Spectrum Twente (MST) is georganiseerd werd duidelijk hoeveel invloed een gezonde leefstijl heeft op het herstel, tijdens en na kanker.  De uitwisseling van kennis tussen zorgverleners die allemaal op hun eigen manier met kankerpatiënten te maken hebben is erg waardevol voor de kwaliteit van de zorg in de hele regio.

Fit zijn voor een operatie

Ongeveer 30 procent van de patiënten die een grote buikoperatie ondergaan voor de behandeling van alvleesklier-, darm- of leverkanker houdt daar ernstige complicaties aan over. Een extra operatie is dan nodig. Door patiënten in de vier weken voorafgaand aan hun operatie te laten werken aan hun conditie neemt de kans op complicaties drastisch af. Professor Joost Klaase: ‘Zo’n operatie is niet niks. Je vraagt je lichaam als het ware een marathon te lopen. Dan kan het maar beter eerst even trainen.’

Eerstelijnszorg

De patiënt kan dit heel goed oppakken in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Oncologiefysiotherapeuten zijn gespecialiseerd om patiënten op de juiste manier in beweging te krijgen, niet alleen voor, maar ook tijdens en na de behandeling.

Oncologische revalidatie

Roessingh, centrum voor revalidatie helpt patiënten te herstellen als psychische problemen en lichamelijke klachten het dagelijks functioneren in de weg staat. Maatschappelijk werkers van Roessingh gaan aan de slag met patiënten om de draad van het leven weer op te pakken via verschillende modules, sport en therapieën.

Symposium ‘Kanker en Leefstijl’

Het Oncologisch Centrum in MST ontving bijna 200 zorgverleners van thuiszorgorganisaties, verpleeghuiszorg en ziekenhuizen uit de regio. Zij kregen volgden  verschillende workshops en kregen de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de afdeling Radiotherapie van MST. Daar worden met veel geduld en precisiewerk per dag ruim 120 patiënten bestraald, waarbij voor iedere patiënt een bestralingsplan op maat wordt gemaakt.

Het (inter)actieve workshopprogramma van het Oncologiesymposium was een groot succes. De bezoekers van het symposium hebben al laten weten dat zij hopen dat zo’n leerzame scholing over leefstijl ook volgend jaar weer mogelijk wordt gemaakt.

Onderscheidend zijn met verbeteren van leefstijl

Ben jij zorgprofessional? Dan zou het interessant kunnen zijn om eens te kijken wat jij kunt betekenen bij het verbeteren van de leefstijl van mensen bij jou in de buurt. Het is wellicht een kans om je te onderscheiden ten opzichte van andere zorgprofessionals bij jou in de buurt. Ik help je hier graag bij, vraag nu een quickscan aan.