leefstijl en kanker

Samenwerken aan een betere leefstijl bij kanker leidt tot betere zorg

Gezonde leefstijl en de invloed op kanker

Tijdens het symposium ‘Kanker en Leefstijl’ dat op 1 november bij Medisch Spectrum Twente (MST) is georganiseerd werd duidelijk hoeveel invloed een gezonde leefstijl heeft op het herstel, tijdens en na kanker.  De uitwisseling van kennis tussen zorgverleners die allemaal op hun eigen manier met kankerpatiënten te maken hebben is erg waardevol voor de kwaliteit van de zorg in de hele regio. Het Oncologisch Centrum in MST ontving bijna 200 zorgverleners van thuiszorgorganisaties, verpleeghuiszorg en ziekenhuizen uit de regio. Zij kregen volgden  verschillende workshops en kregen de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de afdeling Radiotherapie van MST. Het (inter)actieve workshopprogramma van het Oncologiesymposium was een groot succes. De bezoekers van het symposium hebben al laten weten dat zij hopen dat zo’n leerzame scholing over leefstijl ook volgend jaar weer mogelijk wordt gemaakt en dat samen werken aan een positieve gezondheid belangrijk is

Fit zijn voor operatie en revalidatie

Ongeveer 30 procent van de patiënten die een grote buikoperatie ondergaan voor de behandeling van alvleesklier-, darm- of leverkanker houdt daar ernstige complicaties aan over. Een extra operatie is dan nodig. Door patiënten in de vier weken voorafgaand aan hun operatie te laten werken aan hun conditie neemt de kans op complicaties drastisch af. Professor Joost Klaase: ‘Zo’n operatie is niet niks. Je vraagt je lichaam als het ware een marathon te lopen. Dan kan het maar beter eerst even trainen.’

De patiënt kan dit heel goed oppakken in de eerstelijns fysiotherapiepraktijk. Oncologiefysiotherapeuten zijn gespecialiseerd om patiënten op de juiste manier in beweging te krijgen, niet alleen voor, maar ook tijdens en na de behandeling. Op deze manier wordt er samengewerkt aan de invulling van positieve gezondheid.

Roessingh, centrum voor revalidatie helpt patiënten te herstellen als psychische problemen en lichamelijke klachten het dagelijks functioneren in de weg staat. Maatschappelijk werkers van Roessingh gaan aan de slag met patiënten om de draad van het leven weer op te pakken via verschillende modules, sport en therapieën.

Onderscheidend zijn met verbeteren van leefstijl

Ik heb bewondering health professionals die met behulp van hun vakkennis andere mensen helpen. Jullie hebben de vaardigheden en kennis om de leefstijl en de de (mentale) gezondheid van mensen te verbeteren, zodat ze letterlijk of figuurlijk beter in hun vel zitten. Dat zou de hele wereld toch moeten weten?

Speciaal voor professionals met een eigen praktijk hebben we hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld. Samen bedenken we hoe we jouw doelgroep kunnen bereiken en hoe je daarvoor jouw website en social media in kunt zetten. Als we dit goed doen hebben we voor dit plan maar 1 A4 nodig. Vervolgens leer ik je de fijne kneepjes van mijn vak om jou te helpen om je praktijk meer bekendheid te geven en meer nieuwe klanten te werven.  Lees hier meer over marketing voor vak professionals met een eigen praktijk.  Ik help je hier graag bij, vraag nu een quickscan aan.