whatsapp

Wil je geen WhatsApp reclame? Zo kun je dit voorkomen

Jan Koum, de oprichter van WhatsApp was altijd fel tegen reclame en weerde commerciële boodschappen in de chatapp. Maar in 2014 nam WhatsApp Facebook over en daarmee werden de idealen van de oprichter aan de kant geschoven. Want eind augustus 2016  werden de nieuwe gebruiksvoorwaarden en privacy beleid gepubliceerd. En daaruit blijkt dat het in de toekomst wel mogelijk zal zijn dat bedrijven je via WhatsApp rechtstreeks reclameberichten mogen sturen. Ook wordt je mobiele nummer gekoppeld aan je Facebook account. Als je de nieuwe gebruikersvoorwaarden accepteert dan geef je toestemming voor reclame via WhatsApp en Facebook het recht om je mobiele nummer aan je Facebookaccount te koppelen.

Hoe voorkom je (ongewenste) reclame via WhatsApp?

whatsapp instellenAls je via Whatsapp in de toekomst liever geen reclame berichten wil ontvangen van bedrijven dan kun je dat eenvoudig weigeren door niet akkoord te gaan met de nieuwe voorwaarden. Deze voorwaarden verschijnen als popup op je mobiele telefoon.  Je klikt dan onderin het scherm op: “Lees meer over de belangrijke updates…”. Onder de gewijzigde voorwaarden vind je onderin een schakelaar met de tekst “Deel mijn WhatsApp accountinformatie met Facebook”. Deze schakelaar zet je uit, geef aan dat je het zeker weet en klik op “Niet delen”.

Als je al wel akkoord bent gegaan met de nieuwe voorwaarden dan kun je dit binnen 30 dagen nog ongedaan maken door je instellingen van WhatsApp aan te passen. Dit doe je als volgt

  • Start WhatsApp en ga naar het tabblad Instellingen.
  • Ga naar Account en zet de schakelaar “Deel mijn accountinformatie” uit.
  • Er wordt dan gevraagd: “weet u zeker dat u uw WhatsApp accountinformatie niet wilt gebruiken voor het verbeteren van uw ervaring met advertenties en producten op Facebook? Wanneer u op “niet delen” tikt kunt u dat in de toekomst niet meer wijzigen. 
    Klik vervolgens op niet-delen. Er zullen dan in de toekomst geen berichten van bedrijven via Whatsapp verschijnen.