contactloos betalen

Contactloos betalen wint terrein

Bij contactloos betalen reken je af door je betaalpas of mobiele telefoon kort tegen de betaalautomaat aan te houden. Gemakkelijk en razendsnel. Contactloos betalen aan de kassa groeide in 2016 met gemiddeld 10 procent per maand. In september 2016 werd meer dan één op iedere vijf pinbetalingen contactloos betaald. En dat zal in de toekomst nog verder groeien: bij alle bevolkingsgroepen, in steeds meer winkels en voor steeds hogere bedragen. Dit blijkt uit metingen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Meer vrouwen en senioren

Werd in 2015 nog maar 38 procent van alle contactloze betalingen door vrouwen gedaan, in de eerste helft van 2016 is al 43 procent van de contactloze betalers een vrouw. Ook ouderen raken overtuigd van het gemak en de veiligheid van contactloos betalen. Het verschil in populariteit van contactloos betalen tussen mannen en vrouwen en tussen verschillende leeftijdsgroepen wordt dus  kleiner. Bij kleine bedragen tot en met 25 euro hoef je meestal geen pincode in te tikken en daardoor kan die niet worden afgekeken door zakkenrollers. Als je betaalpas onverhoopt toch in handen komt van een vreemde die er contactloos mee betaalt, zonder pincode, dan vergoedt je bank de schade.

Waar kun je contactloos betalen?

Bij ruim de helft van alle verkooppunten in Nederland kun je nu contactloos betalen en dat worden er iedere maand meer. De meeste contactloze betalingen vinden bij supermarkten plaats: 45 procent van het totaal. De catering, waaronder bedrijfskantines en verkoopautomaten nemen bijna een vijfde van alle contactloze betaaltransacties voor hun rekening.  Als er in parkeergarages en parkeerterreinen met contactloze automaten in gebruik worden genomen dan groeit het aantal contactloze betaleingen daar ook snel. Wat de stand van zaken is bij salons, klinieken en praktijken is niet bekend. Maar mocht je nieuwe betaalapparatuur willen aanschaffen dan is het verstandig om met deze ontwikkelingen rekening te houden.