zinvolle invulling leven

Trend: terug naar een zinvolle invulling van het leven

Terug naar een zinvolle invulling van het leven

Steeds vaker horen we het om ons heen. We moeten positief in het leven staan. We moeten alles in het leven met een lach aanschouwen. En we moeten vooral niet laten merken dat het ons niet goed gaat en al helemaal niet op social media. Annemarie Sips – spiritueel schrijver en auteur van de Moderne Monnik– heeft het helemaal gehad met de zogenaamd noodzakelijke positiviteit in ons leven. Haar conclusie: positief denken is de hype van deze tijd; maar het werkt niet.  Sips ziet bij veel mensen om haar heen het leven aan hen voorbijflitsen zonder dat wordt genoten van het moment. Te vaak is men op zoek naar perfectie, maar vergeten wordt waar de geest daadwerkelijk om vraagt.  Als het aan haar ligt, kan het leven niet eenvoudig genoeg zijn. en ze schreef er onlangs het boek ‘De moderne monnik’ over.  In dit boek ontdek je waarom je ondanks al het positieve denken toch niet gelukkig bent geworden.

Weg met die goeroes!

Hoe vaak kom je ze niet tegen in tv-programma’s of magazines? De alwetenden die zich profileren als de positiviteits- of mindsetgoeroes van de huidige tijd. Ze willen je leren meester over je eigen denken te worden. Het is de reinste onzin. Je kunt je simpelweg niet rijk of gezond denken. De vraag is wat we ermee bereiken als we ons zo gedragen en onszelf voor de gek houden. Sips stelt dan ook: “Mogen we dan echt niet meer chagrijnig zijn? Tuurlijk wel! Het is voor een mens gewoon niet haalbaar om continu vrolijk te zijn.” Sips is vooral bevreesd voor verwijdering van jezelf. Weglopen van emoties en een gemaakte lach hebben nog nooit iemand verder gebracht.

Het omarmen van een tegenslag of zomaar een slecht moment is essentieel. Natuurlijk is dat soms lastig te bewerkstelligen, maar het terugbrengen van de eenvoud in dit soort zaken – veelal slechts een oprechte acceptatie ervan – brengt rust. “Waarom zijn we toch altijd op zoek naar de reden van iets? En waarom zijn we altijd zo druk met oordelen en je mening verkondigen? En betekent een overvolle agenda nou écht een zinvolle invulling van het leven?” Het zijn vragen die ons aan het denken moeten zetten. Het leven is tenslotte te kort om te voldoen aan de verwachtingen van een ander.

Zinvolle invulling van het leven

Eenvoudig leven is het adagium dat centraal staat in het leven van Annemarie Sips.  In het boek laat ze duidelijk zien wat haar standpunt is als het gaat om een zinvolle invulling van het leven. Sips ziet vooral rust, eenvoud, emotionele vrijheid en stoppen met zoeken als de elementaire zaken in het leven. De kracht van het boek zit ‘m vooral in het vrijblijvende aspect. Sips vertelt over haar ervaringen en haar visie, maar is geen enkel opzicht opdringerig en geeft de perceptie van de lezer alle ruimte. Vertrouw op je eigen ingevingen. “Pik eruit wat je nodig hebt,” zegt Sips.

Inspelen op nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg

Ik ben er van overtuigd dat een gezonde leefstijl ervoor kan zorgen dat er bespaard kan worden op de kosten van de zorg, dat mentaal welbevinden en wellness stress kan verminderen en dat een mooi uiterlijk alles te maken heeft met gezond leven. Ik verwacht dan ook dat deze vakgebieden in de toekomst naar elkaar toe zullen groeien en dat een holistische aanpak zoals positieve gezondheid zeer succesvol kan zijn. Het nieuwe boek van Annemarie Sips kan daaraan bijdragen.