Japanse hightech wellness toilet zorgt voor comfort in het kleinste kamertje
Wellness toilet op het kleinste kamertje
Ik ben nooit ontevreden geweest over de zwevende toiletpot in mijn WC, maar na een bezoek aan Japan weet ik zeker dat het comfort op het Nederlandse toilet sterk verbeterd kan worden. De Japanners, die hygiëne hoog in het vaandel hebben staan, gebruiken bij voorkeur het bidet toilet. Hoewel dit niet bepaald een goedkope wc is vindt je ze in openbare gelegenheden en bij meer dan 72% van de Japanse huishoudens. Ze worden ook wel washlets genoemd, een merknaam van producent Toto Ltd. Het ding ziet er uit als een ‘gewone’ westerse toilet maar heeft allerlei geavanceerde gebruikersfuncties die je zelf kunt instellen. Je bedient deze met het bedieningspaneel dat op de toilet zelf of een muur bevestigd is. Het zit vol met met onbekende symbooltjes en letters. Dat is dan wel even zoeken, want welke knop moet je waar voor gebruiken?
Comfortabel zitten
Jarenlang spoelden de bescheiden Japanners de toiletten in openbare gelegenheden verschillende keren door om ongewenste geluiden te verbergen. Gevolg: verspilling van water. Toto, de toiletfabrikant, zag dit gat in de markt en ontwikkelde de Otohime (ofwel de ‘geluidsprinses’). Dit apparaatje produceert met een druk op de kop een muziekfragment of een ander rustgevend geluid. De bedoeling hiervan is dat de geluiden die bij een toiletbezoek horen worden gemaskeerd en de sluitspier beter kan ontspannen. Natuurlijk draagt een verwarmde bril ook bij aan het zitcomfort, deze kun je instellen tussen 30 ° C tot 40 ° C.
Schoon en fris toilet
Het bidettoilet bevat een sproeiarm die onder de wc bril uitkomt en water kan spuiten. Er zijn 2 instellingen: een voor het wassen van de vagina (ladydouche) en de andere voor het wassen van de anus. Door op de juiste knop op het bedieningspaneel te drukken wordt het water naar het juiste plekje op het lichaam geleid. Meestal wordt dezelfde sproeiarm gebruikt voor beide operaties. Door het aanpassen van de stand, de openingen in de sproeiarm en door het spuiten onder een andere hoek wordt getracht het water op de goede plaats terecht te laten komen. De voordelen van het inbedden van de bidetfunctie in het toilet is niet alleen een schoner oshiri (Japans voor achterwerk), maar het is economisch ook verantwoord want je hebt geen wc-papier meer nodig. In de praktijk worden het wassen met water en het gebruik van papier in combinatie gebruikt, al naar gelang de voorkeur van de individuele gebruiker.
Instelling van de waterstraal
Natuurlijk is de instelling voor het schoonsproeien van de vagina anders dan het reinigen van de anus. Daarom moet niet alleen de stand van de sproeiarm kunnen worden aangepast, maar ook de temperatuur en de druk van het water. Standaard krijgt de vulva minder druk dan de anus. De meeste gebruikers prefereren een watertemperatuur van 38 graden Celsius, net iets boven lichaamstemperatuur. Bij high end washlets kun je ook kiezen tussen trillende en pulserende stralen water: deze zouden goed werken tegen constipatie en aambeien. En in de meest geavanceerde washlets kan de waterstraal worden gemengd met zeep voor een verbeterd reinigingsproces.
Nog meer extra’s
Om de gewassen gebieden te drogen hebben sommige washlets een föhn waarvan de temperatuur regelbaar is tussen 40 °C en 60 °C. Uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid om na gedane arbeid de geur in de ruimte te verversen. Maar de techniek houdt niet op: Toto’s moderne toiletpotten hebben aan de binnenkant een coating van nanomateriaal, wat voorkomt dat er na het doorpoelen resten overblijven. De allernieuwste modellen werken met desinfecterend spoelwater dat ook eventuele urinevlekken bleekt.
Nieuwe toilet ervaring?
De standaard toilet in Japan heeft tal van geavanceerde gebruikersfuncties die ik in Europa in openbare gelegenheden nog niet ben tegen gekomen. Het toilet in Japanse stijl is schoon, fris en hygiënisch en maakt van de dagelijkse sleur in het kleinste kamertje een ware beleving. De technologie rukt op in beauty, health en wellness. Waarom zie ik ze dan toch zo weinig in Nederland? Een goed idee voor conceptontwikkeling?