Leefstijl en omgeving

Omgeving heeft invloed op leefstijl

Mensen worden dikker en het percentage mensen dat leidt aan obesitas neemt toe. Volgens de meeste wetenschappers komt dit vooral doordat mensen weinig bewegen, alcohol drinken, roken, slecht eten en slecht slapen.  De maatregelen in het Nationaal preventieakkoord tegen overgewicht zijn niet voldoende.  De omgeving is zo gestructureerd dat men automatisch een ongezonde richting op wordt gestuurd.

Amerikaanse leefstijl

Wetenschappers hebben de theorie van de Amerikaanse leefstijl bedacht. Die stelt dat de omgeving vol met verleidingen zit om de makkelijkere, maar ook ongezondere keuze te maken. Mensen pakken bijvoorbeeld liever de auto dan de fiets en eten wordt geproduceerd om lekker te zijn in plaats van voedzaam. Ook worden er eerder medicijnen geslikt, dan dat er werk gemaakt wordt van een gezonde leefstijl. Ook in Nederland heeft de Amerikaanse leefstijl voet aan de grond gekregen. Porties zijn groter geworden, er zijn steeds meer fastfoodtenten en mensen bewegen weinig.  Milou van den Bemd (1995) onderzocht voor haar afstuderen met data uit de Gezondheidsmonitor 2016 (350.000 respondenten) of en hoe de omgeving waarin mensen leven, van invloed is op het BMI.

Gezondere keuzes maken

En in algemene zin is bevolkingsdichtheid geen voorspeller van BMI. Uit haar analyses blijkt dat BMI gemiddeld wel hoger is als de afstand naar allerlei faciliteiten (zoals supermarkten, treinstations, restaurants, gezondheidsvoorzieningen) groter is. Tegelijkertijd geldt dat ook voor fastfoodtenten: als die verder weg zijn, is het BMI lager. Mensen die niet werken zoals huisvrouwen hebben een hoger BMI dan werkenden, maar als ze hoger opgeleid zijn valt dat weg. Sterker nog: alle mogelijk nadelige invloeden zwakken af als opleidingsniveau wordt meegenomen.

Goed opgeleide mensen zouden in staat zijn om gezondere keuzes te maken omdat ze weten wat gezond is. Ook komt leefstijlbegeleiding in 2019 in het basispakket van de zorgverzekering.  Kunnen we met kennis de verleidingen in de omgeving weerstaan?