Cijfers cosmetische behandelingen Nederland

Cijfers cosmetische behandelingen

Marketing cosmetische behandelingen

Heb je zelf een kliniek in cosmetische behandelingen en wil je inspelen op de nieuwste ontwikkelingen? Ben je liever met je vak bezig en heb je geen zin of tijd voor marketing-activiteiten?  Ik help je graag met je online marketing. Vul de quickscan in en ik neem dan zo snel mogelijk contact op.

Cijfers cosmetische behandelingen

Uit recent onderzoek blijkt dat er in 2016 zo’n 390.000 behandelingen met injectables werden verricht. De ingrepen zijn uit te splitsen in ongeveer 250.000 behandelingen waarbij botox is ingespoten en ongeveer 140.000 behandelingen waarbij fillers zijn gebruikt.  De meerderheid van deze cosmetische ingrepen met injectables werd uitgevoerd door artsen die zichzelf cosmetisch arts noemen (58%). Ze behandelen alleen personen ouder dan 18 jaar.

De onderzoekers schatten dat in het jaar 2016 in Nederland  1 op de 53 vrouwen en 1 op de 342 mannen behandeld is met botox. Uit het onderzoek bleek ook dat 1 op de 46 vrouwen behandeld is met fillers, tegenover 1 op de 305 mannen. Fillers zijn bij uitstek geschikt voor het herstellen van volumeverlies of het opvullen van rimpels.

Het is voor het eerst dat er iets meer zicht is op de jaarlijkse omvang van het aantal cosmetische behandelingen in Nederland.   De Nederlandse onderzoekers zijn naar eigen zeggen zelfs de eerste ter wereld die het aantal botox- en fillerbehandelingen in kaart hebben gebracht. Op basis van deze cijfers willen ze later kunnen onderzoeken hoe vaak er iets misgaat.

Objectieve gegevens aantal cosmetische behandelingen in Nederland

Het onderzoek is uitgevoerd omdat er geen objectieve gegevens bekend  waren over het aantal cosmetische behandelingen met injectables (botox en fillers) die jaarlijks worden uitgevoerd. Bij ander medische disciplines is wel bekend hoeveel operaties er plaatsvinden en hoe vaak er iets misgaat. Op basis daarvan kun je het risico van ingrepen berekenen.  Dit was nog niet mogelijk voor het risico bij cosmetische behandelingen.

Decates, L. de Wijs, T. Nijsten en P. Velthuis onderzochten met behulp van openbare databases welke artsen in Nederland cosmetische injectables toedienen. Zij vonden er 329, waarvan er 190 (58%) zichzelf cosmetisch arts noemen. Er waren verder nog plastisch chirurgen, dermatologen, huisartsen en enkele mka-chirurgen en kno-artsen. Van hen vulden er 122 een enquête in over hoeveel behandelingen ze jaarlijks uitvoerden.  Via extrapolatie van deze gegevens kwamen de onderzoekers op bovenstaande getallen. Zij publiceerden de resultaten in de Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology.

Google Trends Botox, fillers en plastische chirurgie

Google Trends is een dienst van Google die via grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht met Google, Google Trends wordt vaak gebruikt als populariteit indicator van zoekwoorden. In onderstaande grafiek is weergegeven in welke mate in Nederland vanaf 2014 tot op heden (april 2016) werd gezocht op de zoekwoorden botox, fillers en plastische chirurgie.

gebruik van botox en fillers en plastische chirurgie in Nederland

Uit de resultaten blijkt dat het zoekgedrag naar plastische chirurgie (gele lijn) stabiel blijft, maar dat het zoeken naar botox (blauw)  en fillers (rood) toeneemt.

De nieuwste trends in cosmetische behandelingen

Er is steeds minder een taboe op cosmetische ingrepen, het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld om iets aan je uiterlijk te laten doen. De algemene trend in de wereld van cosmetische behandelingen is  ‘less is more’ ofwel ‘de beste versie van jezelf’.

Wel komen mensen op steeds jongere leeftijd naar de kliniek en laten kleine dingen doen, zoals fillers en botox. Vrouwen laten vaak – bijvoorbeeld na een zwangerschap of bij kleine borsten – iets aan hun borsten of buikwand doen.

Lipofilling, het gebruik van eigen vet om volume te creëren, is hot. Bij fillers en botox wordt een lichaamsvreemde stof geïnjecteerd, maar bij lipofilling wordt vet uit het eigen lichaam weggehaald en gebruikt om elders meer volume te creëren. Een ingreep die langzaam overwaait uit de Verenigde Staten, is de bilvergroting met lipofilling.

Marketing ondersteuning

Ik help bedrijven, merken en professionals met visie, daadkracht en creativiteit bij het inspelen op een sterk veranderende markt. Ik vertaal marktkansen en klantbehoeften naar proposities en help bij het ontwikkelen, coördineren en implementeren van de (online) marketingstrategie. Een ondernemersmentaliteit, pionieren, innoveren, meten en weten zijn daarin de belangrijkste ingrediënten. Ik luister, denk, praat en discussieer graag mee.

Ik ben een ervaren online marketing generalist (content marketing, social media marketing, SEO) en heb veel ervaring in leadgeneratie. Op basis van insights bedenk ik concepten en campagnes die onderscheidend en vernieuwend zijn. Ik presenteer deze plannen graag en met veel enthousiasme aan stakeholders. Ik omarm innovaties en technologische ontwikkelingen. Bekijk de online concepten die ik gerealiseerd heb. 

Ik combineer mijn marketing kennis op strategisch niveau met mijn ervaring als online marketing generalist in de professionele beautybranche. Wil jij weten hoe je jouw online marketing activiteiten kunt verbeteren? Mail je naam en de URL van je website. Ik laat je dan snel weten wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf zijn.