duurzame voedingsadditieven

Duurzaam geproduceerde voedingsadditieven

De Rotterdamse startup 7th Circle heeft de introductie aangekondigd van Fooditive, hun merk natuurlijke duurzame voedingsadditieven. Door de additieven volledig te baseren op restproducten, werkt Fooditive aan een volledig duurzaam productieproces en dragen ze bij aan de opbouw van een circulaire economie. Zo zijn de emulgatoren afgeleid van aardappelen en worden de zoetstoffen gemaakt van de schillen van peren en appels. Fooditive gebruikt de bananenschil als hoofdingrediënt van verdikkingsmiddelen en wortelen staan aan de basis van conserveringsmiddelen. Boeren en supermarkten leveren onze grondstoffen aan waarmee hun afval transformeert in een grondstof, waar ze een eerlijke prijs voor krijgen.

Voedingsadditieven

Voedingsadditieven zijn stoffen die om technische redenen worden toegevoegd aan een voedingsmiddel. Voorbeelden van voedingsadditieven zijn kleurstoffen, zoetstoffen en conserveermiddelen. De toepassing van voedingsadditieven is in de tweede helft van de 20e eeuw sterk toegenomen. Inmiddels bevatten de meeste industrieel geproduceerde voedingsmiddelen voedingsadditieven voor de vervaardiging, verwerking, bereiding, behandeling, verpakking, vervoer, of opslag van de levensmiddelen. De meeste additieven zijn stoffen die vrij in de natuur voorkomen, zoals vitamine C, citroenzuur, of rode bieten. In de Europese wetgeving is een voedingsadditief een toegevoegde stof die normaal niet als voedsel of als ingrediënt wordt gebruikt. De stoffen die als voedingsadditief worden toegelaten hebben een E-nummer en staan op een positieve lijst

Het gebruik van zoetmakers en andere additieven is niet alleen gangbaar maar ook belangrijk in de hedendaagse voedingsmiddelen- en drankenindustrie, en hoewel de verkoop van Fooditive producten uitsluitend aan producenten plaatsvindt, streeft 7th Circle ernaar om het bewustzijn onder consumenten te vergroten. “Consumenten willen begrijpen wat ze eten,” aldus Moayad Abushokhedim. “7th Circle is gespecialiseerd in de productie van volledig natuurlijke additieven en zoetstoffen omdat we geloven dat dit is wat consument wenst en wat het milieu nodig heeft.”