vrijwillige bijdrage

Vrijwillige bijdrage ongevraagd op rekening

Vandaag heb ik een lunchafspraak bij van der Valk in Vught met 2 vriendinnen. Ik ben te vroeg. Op de tafel staat een kaartje van ‘Eet met je hart’. Ik bekijk het kaartje en de vrolijke ouderen die er op afgebeeld staan. Deze organisatie organiseert ontmoetingen voor kwetsbare ouderen in Vught en den Bosch. Een mooi doel! Mijn vriendinnen arriveren, ik zet het kaartje terug en we bestellen wat te eten.

Na het eten vragen we de rekening aan de ober. Mijn vriendin zie op de rekening ‘EET met je hart  €1’ staan en vraagt ons waar dit voor is. Ik herinner me het kaartje op tafel en nu lezen we de tekst op het kaartje goed. “Met een vrijwillige donatie van € 1,- per tafelrekening laat je ouderen in Den Bosch en Vught weer genieten”. We vragen ons af of we nu moeilijk moeten gaan doen over die Euro op de rekening. Het is een kleine bijdrage aan een goed doel, is dat het nu waard? Kunnen wij geen Euro missen met zijn drieën?

Moeilijk doen over 1 Euro?

We roepen de ober erbij en vragen waarom de Euro op de rekening staat. Wij hebben immers niet aangegeven dat we hieraan mee willen doen. De ober verontschuldigt zich omdat hij door de drukte vergeten is om uitleg te geven over de actie. Maar heeft hij dan zelf die Euro aangeslagen op de kassa? Dat blijkt niet het geval, het is een opdracht van zijn manager. Standaard wordt er op elke rekening een Euro bijgezet. Wij vinden alle drie dat dit niet kan. Het gaat ons niet zozeer om het geld, maar om het principe. Maar je voelt je toch knap lullig als je er werk van maakt. Want wie doet er nu moeilijk over een Euro geven aan een goed doel? Wat vinden jullie?