cosmetische ingrepen nederland

Trends cosmetische behandelingen

Wat zijn de nieuwste trends op het gebied van cosmetische behandelingen? Uit onderzoek blijkt dat er in 2016 zo’n 390.000 behandelingen met injectables werden verricht. De ingrepen zijn uit te splitsen in ongeveer 250.000 behandelingen waarbij botox is ingespoten en ongeveer 140.000 behandelingen waarbij fillers zijn gebruikt.  De meerderheid van deze cosmetische ingrepen met injectables werd uitgevoerd door artsen die zichzelf cosmetisch arts noemen (58%). Ze behandelen alleen personen ouder dan 18 jaar.

Het is voor het eerst dat er iets meer zicht is op de jaarlijkse omvang van het aantal cosmetische behandelingen in Nederland.   De Nederlandse onderzoekers zijn naar eigen zeggen zelfs de eerste ter wereld die het aantal botox- en fillerbehandelingen in kaart hebben gebracht. Op basis van deze cijfers willen ze later kunnen onderzoeken hoe vaak er iets misgaat.

Trends botox, fillers en plastische chirurgie

Google Trends is een dienst van Google die via grafieken inzicht geeft wanneer en hoe vaak op een bepaald woord is gezocht met Google, Google Trends wordt vaak gebruikt als populariteit indicator van zoekwoorden. In onderstaande grafiek is weergegeven in welke mate in Nederland vanaf 2004 tot op heden (oktober 2019)  werd gezocht op de zoekwoorden botox, fillers en plastische chirurgie.

cosmetische behandelingen

Uit de resultaten blijkt dat het zoekgedrag naar plastische chirurgie (gele lijn) stabiel blijft, maar dat het zoeken naar botox (blauw)  en fillers (rood) toeneemt.

De nieuwste trends in cosmetische behandelingen

Er is steeds minder een taboe op cosmetische ingrepen, het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld om iets aan je uiterlijk te laten doen. De algemene trend in de wereld van cosmetische behandelingen is  ‘less is more’ ofwel ‘de beste versie van jezelf’.

Wel komen mensen op steeds jongere leeftijd naar de kliniek en laten kleine dingen doen, zoals fillers en botox.  Uit een recente enquête in Amerika blijkt dat 64% van de plastisch chirurgen een drastische toename van patiënten onder de 30 jaar zien die om cosmetische gezichtsbehandelingen vragen. Jaarlijkse statistieken van de American Society of Plastic Surgeons en ook bovenstaande grafiek van Google trends bevestigt deze trend.

Populaire behandelingen in Nederland zijn ooglidcorrectie, lipvergroting en borstvergroting.

Wetgeving cosmetische behandelingen

Steeds meer mensen laten cosmetische behandelingen verrichten. Omdat het een relatief nieuw vakgebied is, loopt de wetgeving achter de feiten aan.
Wat voor de Inspectie Gezondheidszorg voorop staat is dat de patiënt er altijd op moet kunnen vertrouwen dat de zorg goed en veilig is, ongeacht het behandelpalet en ongeacht de setting. Dat houdt in dat de behandelaar niet alleen bevoegd, maar ook bekwaam moet zijn om cosmetische ingrepen te kunnen uitvoeren. De wetgeving zal in 2020 hierop worden aangepast.

Online marketing en conceptontwikkeling

Speel jij als bedrijf of professional voldoende in op de behoefte van de veranderende klant? Hoe zorg je ervoor dat klanten voor jou kiezen?  Mijn visie: zet de klant centraal, kies voor een onderscheidende propositie en zorg dat je online zichtbaar bent.

Ik ben gespecialiseerd in online marketing (content, seo, social media) en concept ontwikkeling en voor bedrijven in leefstijl, food, cosmetische behandelingen en wellness. Ik help je graag bij het versterken van jouw (online) positie. Waar kan ik jou bij helpen?  Vul de quickscan in.