schoonheidssalons booming

Het aantal schoonheidssalons en de omzet in de professionele schoonheidsbranche groeit sterk. Dat blijkt uit het zojuist verschenen Marketingrapport Schoonheidsspecialisten 2019 van Van Es Marketingservicies. Dit onderzoek geeft een actueel en helder beeld over de branche van schoonheidsverzorging en specifiek over de schoonheidsspecialiste.

Aantal schoonheidsspecialisten in Nederland

Bedrijven die actief zijn in de professionele schoonheidsbranche kun je verdelen in bedrijven die  schoonheidsverzorging  als primaire activiteit aanbieden (schoonheidssalons) en andere ondernemingen  die schoonheidsverzorging als nevenactiviteit aanbieden.

Schoonheidssalons vallen in het Handelsregister vaan de Kamer van Koophandel binnen het cluster ondernemingen dat geregistreerd staat onder de SBI-code 96022.  Er staan nu  37.323 schoonheidssalons in Nederland ingeschreven met als hoofdactiviteit “schoonheidsverzorging, pedicures en manicures” ingeschreven, waarvan 36.816 als hoofdvestiging of zelfstandige vestiging.

Van alle ingeschreven schoonheidssalons zijn er 34.983 economisch actief, dat wil zeggen dat er in deze ondernemingen minimaal 15 uur per week wordt gewerkt. Een onderneming waarin minder dan 15 uur per week wordt gewerkt realiseert veelal wel (een kleine) omzet.

Bij de Kamers van Koophandel staan bijna 6.000 ondernemingen ingeschreven die de SBI-code 96022 als nevenactiviteit hebben. Dat zijn vaak kapsalons en wellnessbedrijven

Schoonheidssalons zijn booming business

Onderstaand figuur toont de ontwikkeling van het aantal bedrijven aan in schoonheidsverzorging en het aantal vestigingen aan volgens cijfers van het CBS (SBI-code 96022). Het schoonheidssalons is de afgelopen vijf jaar met 29,4 procent toegenomen van 27.160 in het jaar 2014 tot 35.145 in het jaar 2019. Het aantal vestigingen is in dezelfde periode toegenomen met 29,6 procent, van 27.475 in het jaar 2014 tot 35.620 in het jaar 2019.

Omdat de overgrote meerderheid van schoonheidssalons kleine zelfstandigen zijn, bestaat er weinig verschil tussen het aantal bedrijven en het aantal vestigingen.

aantal schoonheidssalons Nederland

 

Hoofdactiviteit schoonheidssalons

Van alle schoonheidssalons heeft 45 procent als hoofdactiviteit schoonheidsspecialist. Daarmee komt het aantal schoonheidsspecialisten in Nederland uit op circa 16.820. Een op de drie schoonheidssalons betreft een pedicure. Manicures/nagelstudio’s vertegenwoordigen 16 procent van de bedrijven. De overige schoonheidssalon zijn actief op het gebied van visagie/make-up (2,4%), massage (2,0%) en wellness in het algemeen.

Schoonheidssalons hoofdactiviteit

Schoonheidssalons  per provincie

Alle provincies kenden een groei van het aantal schoonheidssalons. De sterkste groei van het aantal schoonheidssalons over de afgelopen vijf jaar was in de provincies Noord-Holland (+36,6%), Flevoland (+35,6%) en Zuid-Holland (+33,2%). In Friesland nam het aantal schoonheidssalons met +20,5% het minst sterk toe.

Bron: Marktdata.nl

Kansen in de professionele schoonheidsbranche

In een sterk concurrerende markt van schoonheidssalons is een onderscheidend vermogen heel erg belangrijk. Heb je zelf een salon en wil je meer inzicht in de cijfers en/of inspelen op de nieuwste ontwikkelingen?  Ik luister, denk, praat en discussieer graag mee.

Ik combineer mijn (online) marketing kennis op strategisch niveau met mijn jarenlange ervaring als online marketing strateeg in de professionele beautybranche. Wil jij weten hoe je jouw online marketing activiteiten kunt verbeteren? Mail je naam en de URL van je website. Ik laat je dan snel weten wat de mogelijkheden voor jouw bedrijf zijn.